Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат: Ще стане ли райският газ наркотик?

Автор:

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества.
Във вторник от ПП- ДБ поискаха изслушване на министъра на енергетиката Владимир Малинов във връзка с проведената акция на Европейската прокуратура в помещения на държавния газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД, но засега то не е включено в програмата на НС. 
Официална информация какъв е поводът за проверката все още няма. 

С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица, които през последната година не са имали дейност, наети служители или регистрация по Закона за данъка върху добавената стойност. Това се постига чрез съкращаване на сроковете за проверки от органите на Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт и по-кратък срок за удовлетворение на всички кредитори. За да се възползват от улеснената процедура, те не бива да имат задължения към държавата и общините, както и данъчни задължения или задължения за осигурителни вноски.

Депутатите трябва да приемат и два проекта на решения. С първия се възлага на министъра на енергетиката да проведе разговори с украинския си колега или негов представител за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене". Вносители са депутати от ГЕРБ СДС и ДПС.

От БСП са внесли проект на решение за включване на диазотния оксид, така наречения райски газ, в списъците с наркотични вещества.

В дневния ред са включени и обсъждане на първо четене на промени в Закона за адвокатурата и окончателно приемане на промени в Закона за счетоводството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По 250 хил. лева ще получат олимпийските ни шампиони

По наредба ще бъдат изплатени премии на всички спортисти, които са заели до осмо място в класирането на олимпийските игри в Париж. За шампиони премиите са в размер на 250 000 лв., за сребърен медал – 200 000 лв. и за бронзов – 100 000 лв. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание...

публикувано на 14.08.24 в 11:53

Излагат за поклонение старинна икона в радомирско село

Единствената оцеляла икона от старата църква „Св. Николай Чудотворец ”   в радомирското село Долни Раковец, ще бъде изложена за поклонение  от 15 до 18 август включително, съобщиха от църковното настоятелство. Иконата е на Пресвета Богородица с Младенеца. Тя е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник. За осма..

публикувано на 14.08.24 в 11:42

Община Бобошево набира доброволци заради зачестилите пожари

Малката община Бобошево, където в рамките на три дни станаха два големи пожара, обяви кампания за набиране на членове за допълване състава на доброволното формирование към кметството. Идеята е за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. При двата пожара..

публикувано на 14.08.24 в 10:47

Започва "Панагия" в Кюстендил

На 15 август православните християни отбелязват “Успение на Пресвета Богородица”, а Кюстендил традиционно отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба. Събитието се прави ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил и Архиерейското наместничество в града. Празникът е в две части, обясни пред БНР-Радио София Емануела Дюлгерска-Миланова,..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

„Лято в музея“ в Разлог

В изминалия ден, посетителите на летните занимания в Исторически музей-град Разлог се срещнаха с авторката на детски книги Юлия Баймакова и се докоснаха до интересните и вълнуващите й творби. В проведените досега занятия, децата се учиха на традиционни български хора, ръченица и народни танци. За ползотворно прекараното време в музея, участие..

публикувано на 14.08.24 в 10:39

Пийте топла, а не студена вода

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса. Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода. А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото. Древната индийска..

публикувано на 14.08.24 в 09:34

Няма опасност пожарът в Славянка да се разшири

Локализиран и от българска, и от гръцка страна е пожарът в планина Славянка. Ситуацията е спокойна. Това каза тази сутрин за Радио Благоевгрда директорът на ДГС-Катунци инж. Пламен Поюков. "В момента се гасят локални огнища, но този процес ще продължи една-две седмици, защото по целия периметър има действащи огнища от дънери и изсъхнали дървета и до..

публикувано на 14.08.24 в 08:29