Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Бело поле празнува на Голяма Богородица

Благоевградското село Бело поле организира 21-ия традиционен събор, който всяка година се провежда на празника Успение на Пресвета Богородица. И този път домакините очакват над 1000 гости на празника, каза за Радио Благоевград кметът Иван Стойчев. 

Още от ранни зори започва подготовката за Голяма Богородица. Няколко майстор-готвачи приготвят вкусния курбан, който се раздава за здраве. Тази година отец Андон Шавулев освети 16 казана. Подготовката за събора е започнала още преди месец, посочи кметът Иван Стойчев.

Традиционно честването на празника, който е и празник на църквата в селото, се провежда в двора на училището, в непосредствена близост до храма. Миряни посещават църковния дом, изграден преди близо 20 години, за да се помолят за здраве и благоденствие. 

Кулминацията е вечерта, когато гостите ще изпълнят двора на училището, отец Андон ще ги благослови, а кметът Иван Стойчев ще ги поздрави с празника и ще отправи своите благопожелания към тях и техните семейства. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дупница почете Голяма Богородица

Един от най-почитаните християнски празници – Успение на св. Богородица, събра в местните храмове стотици дупничани. Най-голямо беше множеството в централния храм “Св. Георги”, където бе отслужена тържествена литургия в чест на Божията майка. Миряните участваха в традиционния обред “въздигане на хляба". Осветени бяха празнични пити хлябове, както и..

публикувано на 15.08.24 в 12:23

Поставиха финал на 3-дневната инициатива „Ела (си) в Благоевград“

Специална селекция от картини, произведения на благоевградски творци, привлече десетки ценители на изкуството във фоайето на Камерна oпера и Читалището в Благоевград. В изложбата, част от първото издание на инициативата, организирана от Община Благоевград „Ела (си) в Благоевград, бяха подбрани творби както на доайени, записали имената си със златни..

публикувано на 15.08.24 в 11:41

Благоевградчани прославят Божията майка

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица. Божията майка е почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. В народната традиция празникът е известен като Голяма Богородица. Стотици благоевградчани изпълниха храма „Въведение Богородично“, за да запалят свещ за здраве и..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

През юли БНР получи почти 400 писма от 19 държави

Здравейте, скъпи приятели! С радост съобщаваме, че след появата на  новите QSL-картички на БНР  получихме цяла лавина от писма. Само през юли те са почти 400! Най-активни се оказаха нашите потребители от Германия и Индия. "Винаги слушам вашите програми и редовно им се наслаждавам. Благодаря много за интересните ви предавания!" – пишат ни мистър Рейянш..

публикувано на 15.08.24 в 11:18

Издирват 42-годишен благоевградчанин

ОДМВР-Благоевград издирва Ивайло Щърбев на 42 години от гр. Благоевград. Мъжът е в неизвестност от 29.07.2024 година. Висок е около 160 см. и е със зелени очи, къса тъмнокестенява коса, нормално телосложение и нормална походка. Умоляват се всички, които имат информация за лицето да се обадят на тел.112, тел. 073 867 566 или в най-близкото полицейско..

публикувано на 15.08.24 в 10:57

Върви се към пълното потушаване на пожара в Славянка

Пожарът в планината Славянка, на българо-гръцката граница, е овладян от всички страни, върви се към окончателното му потушаване. Това каза за Радио Благоевград заместник областният управител на Благоевград Елхан Кълков. Той съобщи, че служители остават на терен, за да наблюдават локалните огнища, от гръцка страна огънят също е овладян. Кълков..

публикувано на 15.08.24 в 10:04

Веселин Вучков: Важно е кой ще е вътрешен министър, но не бива да се политизира системата

Не е работа на служителите на МВР от всички нива да изразяват конкретни политически възгледи кой да бъде в политическото ръководство на една институция, която е разположена в един демократичен правен ред на нашата родина". Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър Веселин Вучков във връзка с полицейските протести. Той напомни процедурата по..

публикувано на 15.08.24 в 09:59