Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромки - бъдещи медицински сестри и акушерки, кандидатстват за стипендия

Автор:
Снимка: ТСА

Фондация „Тръст за социална алтернатива" (ТСА) обяви конкурс за три стипендии на студенти от ромски произход във втори, трети или четвърти курс, изучаващи специалностите Акушерка или Медицинска сестра през академичната 2024/2025 година. Те трябва да имат успех над 3,50 от завършената учебна година.

Одобрените кандидати ще получат финансова подкрепа под формата на годишна стипендия, наставничество от ментор, възможност за участие в годишни срещи на стипендиантите от Програмата и реализация на тематични здравни кампании в общностите на които са представители кандидатите.

Максималната стойност на една стипендия за една академична година е 5000 лева, изплаща се на 2 транша през двата семестъра. Тези средства могат да се използват за плащане на такси, пътуване, учебници.

 Целта на стипендиантската програма е да създаде вдъхновяващи ролеви модели за младите хора от ромската общност, да допринесе за развитието на патронажната грижа и за разрешаването на проблема с недостига на медицински сестри в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Няма да има кабинет "Кожарева", изборите ще са след 20 октомври

Изборите се отлагат. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с номинирана за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава заяви, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината – оставането на вътрешния..

публикувано на 19.08.24 в 12:03

Спряха водоподаването в община Кочериново

Водоподаването на територията на община Кочериново е спряно. От общинската администрация информират, че е проведен разговор с ръководството на "Кюстендилска вода" ЕООД, от които се очаква официално становище относно причините, довели до безводието. От Община Кочериново апелират жителите, които все още имат водопадаване - да пестят водата и..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Василиса Валеова с отговор на „разграничаването“

Съветничката Василиса Валеова отговори и изясни мотивите си по повод публикувана, разпространена и широко споделяна от активисти на ПП позиция  на Ваня Кромбоа и Антония Сивикова. „Уважаеми колеги от ПП в ОбС Благоевград, предложението, което внесох за актуализиране на възнагражденията ни от името на група общински съветници, няма нужда да..

публикувано на 19.08.24 в 11:12

Продължава да гори пожарът в Рила

Продължава гасенето на пожара, който възникна вчера в района на язовир "Калин". Към момента на място са служители на Природен парк "Рилски манастир", ТП на ДГС "Рилски манастир", служители от Рилска света обител, както и пожарникари от гр. Рила, които работят за локализирането на пожара, така че да успеят да го потушат възможно най-скоро. И днес пътят..

публикувано на 19.08.24 в 10:36

"Пирин Фолк" Сандански 2024

XXXII-то издание на "Пирин Фолк" Сандански 2024 ще зарадва почитателите на македонската музика с обичани звезди, които ще ни зарадват от сцената на 30, 31 август и 1 септември.  Организаторите от Фен Фолк ТВ залагат на популярни изпълнители, които имат множество изяви на фестивала и през годините са получавали различни награди.  "Пирин Фолк" Сандански..

публикувано на 19.08.24 в 10:15

Пътно произшествие край Банско

По първоначални данни, около 8:57 часа на входа на гр. Банско е станало ПТП между лек автомобил и микробус. Един от автомобилите е отскочил на жп линията, но влакът е спрял.  Пострадали са двама души, които са транспортирани за извършване на медицински преглед, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград.

публикувано на 19.08.24 в 09:59

Антония Сивикова и Ваня Кромбоа с позиция за увеличението на заплатите на общинските съветници

Две общински съветнички от Благоевград излязоха с позиция относно предложението за решение на ОбС за увеличение на заплатите на общинските съветници. “Ние, Антония Сивикова и Вавя Кромбоа, категорично се разграничаваме от предложението за актуализация на бюджета с цел увеличение заплатите на общинските съветници, внесено от г-жа Василиса..

публикувано на 19.08.24 в 09:55