Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли Радев да отхвърля служебен кабинет? Какво пише в Конституцията?

Автор:
Снимка: БГНЕС

Има ли по Конституция право президентът Румен Радев да отхвърля служебен кабинет, както направи с проектокабинета "Кожарева" в понеделник?

Няма да има кабинет "Кожарева", изборите ще са след 20 октомври

Заплетената политическа ситуация коментираха по Нова тв преподавателите по Конституционно право д-р Орлин Колев и доц. Наталия Киселова.

"Според тълкувателно решение №2 на Конституционния съд от 2002 г. думата "предложение", що се отнася до процедури, в които участва държавният глава, предполага финалният акт да е негов. Това означава, че и в случая със служебното правителство окончателната дума е на президента", настоя доц. Киселова.

По думите ѝ отказът на Радев да подпише указ за назначаване на служебното правителство на Горица Кожарева не е противоконституционен.

На друго мнение е обаче колегата ѝ д-р Орлин Колев. Според него "президентът не може да налага волята си за подбора и състава на бъдещия служебен кабинет".

Конституционалистът определи като "голям гаф" факта, че държавният глава обвързва провеждането на парламентарни избори с формирането на служебен кабинет.

По думите на доц. Киселова указът за назначаване на служебно правителство предшества този за провеждане на предсрочен вот. Т.е., ако Румен Радев реши да остави сега действащия кабинет "Главчев", то държавният глава трябва да издаде указ за неговото преназначаване и едва след това такъв за дата на изборите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Протест затвори пътя за Рилския манастир

Жителите на община Кочериново излязоха на протест днес на обяд. Причината е липсата на вода. От четири дни вече чешмите на хората са сухи, но авария няма и никой не ги е уведомил каква е причината за безводието. Хората блокираха пътя за Рилския манастир начело с кмета Станислав Горов. Той съобщи, че днес са получили писмо от „Кюстендилска..

публикувано на 20.08.24 в 12:43

Част от улица „Палма” в Перник ще бъде ремонтирана

Част от улица „Палма” в Перник, която години наред е била без асфалт, най-после ще бъде ремонтирана. Общината е обявила обществена поръчка, чиято прогнозна стойност е над 2 млн. лева. Участъкът, който ще бъде цялостно ремонтиран е с приблизителна дължина около 850 м. Улицата е без пътна настилка, като през годините многократно е насипвана с инертни..

публикувано на 20.08.24 в 12:37

Пожар изпепели 37 автомобила в пернишкия квартал "Църква"

37 автомобила, 28 от които нерегистрирани, са изорели при пожар в хале в пернишкия квартал "Църква". Причината за пожара е в процес на установяване. Най-вероятно става дума за умишлен палеж.  Сигналът е подаден тази нощ, около 01:30 ч. на тел. 112. Служители на полицията и три екипа огнеборци реагирали незабавно. Пожарникарите предприели локализиране..

публикувано на 20.08.24 в 12:26

Патриархът и кметът на Кочериново са обсъдили необходимостта от ремонт на местната църква

Българският патриарх Даниил и кметът на Кочериново Станислав Горов са обсъдили необходимостта от ремонт на църквата "Рождество Богородично" в Кочериново и нуждата от въвеждането на вероучение в училище. Патриарх Даниил е посетил Кочериново в събота преди първото си официално посещение в Рилския манастир, каза за БТА кметът Станислав Горов. На срещата е..

публикувано на 20.08.24 в 11:43

Фестивал на лютеницата в село Логодаж

На 24 август (събота) традиционният фестивал на лютеницата ще завладее благоевградското село Логодаж. От 18.00 часа в двора на училището неповторимите логодажки баби ще демонстрират пред жители и гости къде се крие тайната в приготвянето на най-вкусната домашна лютеница. Посетителите ще имат възможност да дегустират от традиционната българска..

публикувано на 20.08.24 в 11:14

Детски градини в община Благоевград спечелиха проекти

9 детски градини на територията на община Благоевград спечелиха проекти по Национална програма „Хубаво е в детската градина“. Успешно класиралите се са: ДГ „Детски свят“, ДГ „Усмивка“, ДГ „Първи юни“, ДГ №1 „Ведрица“, ДГ №2 „Св. Богородица“, ДГ №3 „Детелини“, ДГ № 8 „Вечерница“, ДГ №10 „Мак“, ДГ №11 „Здравец“. Чрез реализацията на проектите ще..

публикувано на 20.08.24 в 10:37
Кочериново

Жители на Кочериново излизат на протест

Жители на Кочериново и общината излизат на протест днес на обяд заради безводието, което в някои от селата продължава от месеци. В общинския център са без вода от петък.  Нов протест готвят и в дупнишкото с. Самораново, където са на режим от 23 ч. до 6 ч. сутрин. Протестът в Кочериново е насрочен след 11:30 часа на пътя за Рилския манастир..

публикувано на 20.08.24 в 09:43