Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско Опера Фест 2024 – музика под звездите

В края на месец август Банско отново ще бъде гост на едно от най-емблематичните културни събития в България – Банско Опера Фест 2024. Това е петнадесетото издание на фестивала, където почитателите на класическата музика ще се насладят на вълнуващи изпълнения под открито небе на централния площад в курортния град.

Днес начало дават Камерна опера Благоевград с мюзикъла "Класният се жени" - режисьор е Георги Динев, диригент - Красимир Топалов, композитор - Филип Павлов и либрето - Любомир Пеевски.

На 30 август програмата включва популярния мюзикъл „Дух“, изпълнен от Държавна опера Варна. Началният час на спектаклите е 20:30, а входът за събитието е свободен, което предоставя уникална възможност на жителите и гостите на Банско да преживеят магията на операта.

Популярният мюзикъл „Дух“ („Ghost“) е базиран на едноименния филм от 1990 година с участието на Патрик Суейзи и Деми Мур. Музиката е на Дейв Стюарт и Глен Балард, за написването на либретото към тях се присъединява Брус Джоел Рубин. Премиерата е през 2011 г. в Манчестър, веднага след нея спектакълът бързо завладява сцените на Уест Енд и Бродуей. Сюжетът, който поставя темите за доброто и злото, надеждата и любовта, която побеждава дори смъртта, е придружен от емблематичната песен „Unchained Melody”.

Българската адаптация е на режисьора Сребрина Соколова, дирижира Страцимир Павлов. Сценографията и визуалните ефекти са дело на носителя на награда „Икар“ Петко Танчев, а костюмите са по проект на Ася Стоименова. Хореографията, създадена от Надя Димокова, кара хора и духове да танцуват на сцената по уникален начин, а светлинният дизайн е на Даниел Йовков.

В последната вечер на фестивала 31 август отново Държавна опера Варна ще представи класическата опера „Травиата“ на Джузепе Верди. Произведението принадлежи към известната трилогия на Верди, включваща също „Риголето“ и „Трубадур“.

Режисьор на оперната постановка е Кузман Попов, дирижира Светослав Борисов. В солистичния състав на „Травиата“ откриваме великолепната Илина Михайлова - в ролята на Виолета, Флора ще бъде изиграна от Милена Захариева. С характерните си темперамент и излъчване венецуелският тенор Рейналдо Дроз убедително се превъплъщава в образа на Алфред Жермон, Иво Йорданов влиза в ролята на Жорж Жермон. 

„Банско Опера Фест“ 2024 – мюзикъл и опера, какъв по-добър завършек на месец август и то под открито небе на централния площад „Никола Вапцаров“, 20:30 часа, входът е свободен!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дарителска кампания "Помощ за пожара в Рила"

Спешна дарителска кампания във връзка с пожара в Рила планина инициира кметът на дупнишкото село Самораново Райко Цветков. Целта е закупуване на гасачески пособия, които да обезпечат работата на доброволците на терен. Средствата са необходими спешно за ранцеви пояси, кофпомпа, пръскачки с батерии, радиостанции, противогази и др. Пособията ще се..

публикувано на 29.08.24 в 10:53

Въвеждат воден режим в община Кочериново

Захранването на населените места на територията на община Кочериново с вода за питейно-битови нужди е затруднено. Силно намален дебит на водоизточниците  е основната причина за въвеждане на воден режим в общината. Заповедта за налагане на режим за водоползване е издадена от кмета на общината Станислав Горов. Водоснабдяването на населените места на..

публикувано на 29.08.24 в 10:23

Общинският съвет в Кюстендил заседава днес

Общинският съвет в Кюстендил ще заседава днес. В предварителния дневен ред са залегнали 34 точки. На редовното си заседание общинските съветници ще гласуват предложение за закриване на общинското предприятие "Обществена пералня“ създадено през 2011 година по проект. Сред причините за закриване са амортизирана техника, неоптимално разпределение на..

публикувано на 29.08.24 в 09:57

В Кюстендил ще се състои последният концерт от „Музикален четвъртък“

Последният концерт от инициативата на читалище "Братство" – "Музикален четвъртък", ще бъде представен днес в парка пред читалището в Кюстендил. На сцената ще се изяви вокална формация „Неразделни”. В музикалната програма са включени авторски, български хорови и популярни песни. Концертът ще продължи един час. Във формацията участват над 25 певици с..

публикувано на 29.08.24 в 09:55

Багери правят технологични пътища в Кресненското дефиле

От 2 седмици работят багери в Кресненското дефиле, без да има документална основа за подобна дейност. Много прилича на онези незаконни сондажи, които се правеха преди 2 години в дефилето. Правят т.нар. технологични пътища, които се ползват за достъп на тежки машини, тоест начално строителство. Това разказа пред БНР Андрей Ковачев от Сдружение за дива..

публикувано на 29.08.24 в 09:41

Лятно кино под звездите в Благоевград

Парк „Македония“ се превърна в лятно кино под звездите за жители и гости на Благоевград. Запалените киномани имаха възможност по вълнуващ начин да се насладят на умелата игра на актьорите Николай Павлов, Кирил Ефремов, Силвия Петкова, Елени Декидис, Ивайло Драгиев, Ивайло Захариев, Венци Куцаров, Дарин Ангелов, Маргарита Хлебарова, Николай..

публикувано на 29.08.24 в 09:31

Православната църква почита свети Йоан Кръстител

На 29 август православната църква почита свети Йоан Кръстител. В българската традиция денят се нарича още Секновение, защото денят и нощта се изравняват и идва краят на лятото Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението му; а на 29..

публикувано на 29.08.24 в 09:24