Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев:

Багери правят технологични пътища в Кресненското дефиле

Автор:
Снимка: БГНЕС

От 2 седмици работят багери в Кресненското дефиле, без да има документална основа за подобна дейност. Много прилича на онези незаконни сондажи, които се правеха преди 2 години в дефилето. Правят т.нар. технологични пътища, които се ползват за достъп на тежки машини, тоест начално строителство.

Това разказа пред БНР Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани". Сдружението е сигнализирало за това и днес предстои РИОСВ – Благоевград да даде повече яснота по случая.

"Въобще не става дума за второ платно извън дефилето. Виждаме, че започва строителството така, че трафикът да минава през сегашния второкласен път през дефилето", уточни той.  

Този път не е магистрала. Той е нещо средно между второкласен и първокласен път. По никакъв начин няма да разреши проблемите с безопасност на пътуване, пропускливост и т.н., изтъкна природозащитникът.

Сегашният път може да бъде единствено локален, обслужващ територията. През километър по този път влиза директно, по селски, отбивка, подчерта Андрей Ковачев.

"Даже на първокласен път не може да отговори – със завоите, с липсата на видимост, тесни платна."

Експертът напомни изискването магистралата да бъде транзитно пътно съоръжение и да не обслужва прилежащите територии.

В процедурите им да правят този път убиец има тежки документални измами, коментира Андрей Ковачев във връзка с водените от сдружението дела във ВАС.

"Това е път убиец. Той ще убива хора, защото това е недопустимо, което се прави и по начина, по който се прави от Агенция "Пътища". Ние се борим да има магистрала. Агенция "Пътища" не желае да има магистрала. Това е абсурдно. Чудовищна спекулация", заяви Ковачев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мъж пострада при пожар в Благоевград

Един човек е пострадал при пожара, който възникна на обяд в Благоевград. Огънят е избухнал в селскостопанска постройка, намираща се между две къщи на улица „Александър Стамболийски“. Мъжът е с изгаряния по ръцете и краката, транспортиран е в МБАЛ – Благоевград. Все още не се знае от какво е тръгнал огънят. Според съседи във въпросната..

публикувано на 29.08.24 в 12:46

ОбС в Перник прие декларация за златодобива в „Златуша”

ОбС в Перник прие декларация за принципно несъгласие и отказ да съгласува, одобрява и разрешава каквито и да било проекти и процедури за добив на злато от проектната концесионна площ „Златуша”. Проектната концесионна площ е разположена на територията на няколко общини, сред които и Перник. С подписка селата Вискяр, Расник и Радуй отправят молба към..

публикувано на 29.08.24 в 12:26

Дарителска кампания "Помощ за пожара в Рила"

Спешна дарителска кампания във връзка с пожара в Рила планина инициира кметът на дупнишкото село Самораново Райко Цветков. Целта е закупуване на гасачески пособия, които да обезпечат работата на доброволците на терен. Средствата са необходими спешно за ранцеви пояси, кофпомпа, пръскачки с батерии, радиостанции, противогази и др. Пособията ще се..

публикувано на 29.08.24 в 10:53

Въвеждат воден режим в община Кочериново

Захранването на населените места на територията на община Кочериново с вода за питейно-битови нужди е затруднено. Силно намален дебит на водоизточниците  е основната причина за въвеждане на воден режим в общината. Заповедта за налагане на режим за водоползване е издадена от кмета на общината Станислав Горов. Водоснабдяването на населените места на..

публикувано на 29.08.24 в 10:23

Общинският съвет в Кюстендил заседава днес

Общинският съвет в Кюстендил ще заседава днес. В предварителния дневен ред са залегнали 34 точки. На редовното си заседание общинските съветници ще гласуват предложение за закриване на общинското предприятие "Обществена пералня“ създадено през 2011 година по проект. Сред причините за закриване са амортизирана техника, неоптимално разпределение на..

публикувано на 29.08.24 в 09:57

В Кюстендил ще се състои последният концерт от „Музикален четвъртък“

Последният концерт от инициативата на читалище "Братство" – "Музикален четвъртък", ще бъде представен днес в парка пред читалището в Кюстендил. На сцената ще се изяви вокална формация „Неразделни”. В музикалната програма са включени авторски, български хорови и популярни песни. Концертът ще продължи един час. Във формацията участват над 25 певици с..

публикувано на 29.08.24 в 09:55

Лятно кино под звездите в Благоевград

Парк „Македония“ се превърна в лятно кино под звездите за жители и гости на Благоевград. Запалените киномани имаха възможност по вълнуващ начин да се насладят на умелата игра на актьорите Николай Павлов, Кирил Ефремов, Силвия Петкова, Елени Декидис, Ивайло Драгиев, Ивайло Захариев, Венци Куцаров, Дарин Ангелов, Маргарита Хлебарова, Николай..

публикувано на 29.08.24 в 09:31