Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет за анонимно изследване за СПИН заработи в Кюстендил

От днес в Кюстендил отваря врати кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Дейността на кабинета е финансирана от Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България. Кабинетът се намира в сградата на РЗИ.

В кабинета ще се провеждат консултиране и изследване за човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) при стриктно спазване принципите на конфиденциалност, анонимност и доброволност. Услугата е насочена към всички, които желаят да узнаят своя ХИВ-статус. За посещението на кабинета не е необходимо здравно осигуряване и направление от личен лекар. Изследването е анонимно, безплатно и може да се извършва многократно.

С цел по-бързо получаване на резултатите на място в кабинета ще се работи предимно с бързи тестове за установяване на заразеност с ХИВ. При необходимост може да се извършат и изследвания с бързи тестове за хепатит В, хепатит С и сифилис.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

2.5 млн. лв. за почистване на коритото на река Конска

Над 2.5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в почистване на участък от коритото на река Конска, съобщиха от Областната администрация в Перник. Участъкът е с дължина 2400 метра и е извън урбанизираната територия на село Ярджиловци.  Река Конска попада в обхвата на общините Брезник и Перник. Тя е десен приток на Струма и е с дължина 36 километра. По поречието..

публикувано на 02.09.24 в 13:54

С прокурорска мярка задържаха извършителя на убийството в Негованци

С прокурорска мярка за задържане до 72 часа е извършителят на убийството, станало вчера в радомирското село Негованци, съобщиха от ОДМВР- Перник. Предстои в съда да бъде внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 39-годишния мъж от Бобов дол, който е и криминално проявен. Сигналът за възникнал скандал..

публикувано на 02.09.24 в 12:24

Отзвук след „Банско Опера Фест“ 2024

С тридневен музикален празник „Банско Опера Фест“ отбеляза петнадесетата си годишнина под открито небе.  В дните 29, 30 и 31 август събитието събра на една сцена едни от най-ярките и изтъкнати оперни звезди. В първия ден началото бе дадено от Камерна опера Благоевград с  мюзикъла "Класният се жени" - режисьор Георги Динев, диригент Красимир..

публикувано на 02.09.24 в 11:21

Ателие за деца и родители в музея в Перник

От днес до 5 септември и от 9-ти до 13 септември в Регионалния исторически музей в Перник ще работи ателие за деца и родители под наслов "Заедно творим вълшебства”. Инициативата се провежда за първи път и е продължение на лятната школа "Ваканция в музея". Програмата включва беседи за глината, нейната обработка и приложения. През първата седмица..

публикувано на 02.09.24 в 10:55

ЦИК се събира на извънредно заседание заради двете ДПС-та

Централната избирателна комисия (ЦИК) свиква извънредно заседание, на което да бъде взето решение как да процедира със създалата се ситуация с двете крила на ДПС.. Заседанието ще започне в 10:30 и преди да завърши, няма да има прием на документи. Застъпниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и кръга около Делян Пеевски, обявили се за Ново..

публикувано на 02.09.24 в 10:25

Откриха учебната година в Спортното училище в Сандански

Кметът на община Сандански Атанас Стоянов и директорът на Спортното училище Николай Марков официално откриха новата учебна 2024 - 2025 година. Днес училищният праг прекрачиха 150 ученици, от които 26 новоприети. През изминалата учебна година 13 ученици бяха включени в националните отбори на страната - борба свободен стил, плуване и..

публикувано на 02.09.24 в 10:20

Пехливански борби, кулинарни изложби и концерт за празника на Белица

Седмото издание на празника на Община Белица „С любов и вяра в общите ценности“ ще се проведе н а на 21 септември 2024 /събота / от 14.00 ч. до 23.00 ч. под патронажа на кмета Радослав Ревански . През годините празникът се превърна във фестивал на таланта от всички жанрове на изкуството. И тази година  ще имате възможност да съпреживеете и..

публикувано на 02.09.24 в 10:04