Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти проверяват причините за водната криза в община Кочериново

Групи експерти от ВиК холдинга и от операторите в Перник, Благоевград и Кюстендил ще проверят състоянието на 9-километровия водопровод до Кочериново. Целта е да се изяснят причините за водната криза в града и 10-те села на общината, които от седмица са на воден режим, а за някои селища се подава вода през два дни. 

Местните хора продължават протестите си на подходите или на единствения път за Рилския манастир. 

След проведена среща в МРРБ в понеделник и в последствие и в общината, предстои да бъде проведен цялостен анализ на водоснабдителната система, която доставя питейна вода за Кочериново и селата. Ще се направи проверка и дали се извършва нерегламентирано ползване на питейната вода и при констатиране на такова, ще се налагат санкции. Много се коментира и това, че в съседната община Рила, половината абонати нямат водомер и водата там е в изобилие. Областният управител на Кюстендил - инж. Александър Пандуски, който участва в срещата, коментира:

"Има, има и в "Карагьол", и в "Калин" има вода. Държавата я отпуска икономично, като мисли, че трябва да има вода при липса на всякакви валежи до края на годината. Работи се по допълнителните водоизточници, актуализират се стари проекти и ще бъдат предложени на Министерския съвет и МРРБ, за да може да бъде дофинансирано тяхното възстановяване и включване в мрежата".

По повод ежедневните вече протести заради безводието в Кочериново, областният управител каза: 

"Има интереси - политически и предизборни, и някой нарочно натиска хората, за да могат да въздействат".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С над 2 млн. лв. ремонтират улица в Перник

Над 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонт на улица „Република” в пернишкия квартал „Тева”, съобщиха от община Перник. Обявена е обществена поръчка, която включва проектиране, изпълнение на  строително-монтажни работи и авторски надзор. Оферти ще се приемат до 26 септември включително. Участъкът, който ще бъде ремонтиран, е с дължина 1000 метра - от..

публикувано на 03.09.24 в 15:12

Bодосвет и първа копка за изграждането на нова камбанария към храма в Белица

С много тържественост днес беше проведена света литургия – водосвет за успеха на богоугодното дело и  първа копка на новата 18-метрова камбанария, която ще бъде построена до църквата „Св. Вмч. Георги“ в град Белица. Камбанарията ще се построи до северния вход на храма, а в нея се предвижда монтирането на три големи камбани. След тържествения..

публикувано на 03.09.24 в 14:54

Нов учебен предмет в основните училища в Кюстендил

Нов предмет "Аз обичам моя роден град" ще бъде въведен в основните училища в община Кюстендил от новата учебна година. Той ще се прави в часовете на класния ръководител, а самите учебни занимания ще се провеждат в залите на Регионалния исторически музей в Кюстендил, художествената галерия, къщите – музеи на Димитър Пешев и Ильо Войвода, както при..

публикувано на 03.09.24 в 14:45

Благоевград отбелязва Съединението

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград ще бъдат отбелязани 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Церемонията, в знак на признателност към делото на героите, довели до обединение на нацията, ще се състои на 6 септември от 09.30 часа пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България,..

публикувано на 03.09.24 в 14:14

Нова маркировка около училищата в Благоевград

Община Благоевград започна активна подготовка за посрещане на учениците в училищата през новата учебна година. От днес стартира обновяването на хоризонталната маркировка около учебните заведения в областния център. То ще се извършва по предварително утвърден график, като целта е мероприятията да бъдат завършени до 15 септември...

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Информационна кампания за електронното здравно досие в Перник

Информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението "eЗдраве" стартира в Перник. Иницативата е на РЗИ и се реализира съвместно с Младежкия международен център и БЧК.  От днес до 5 септември във времето от 10.00 до 14.00 часа пред сградата на Младежкия център служители на здравната инспекция ще осигурят достъп на..

публикувано на 03.09.24 в 11:16

Авария на главен водопровод остави без вода квартал "Струмско"

Водоподаването за квартал "Струмско" е преустановено поради настъпила авария на главен водопровод. Екипите на ВиК Благоевград са вече на място и работят по отстраняването на аварията. От водното дружество препоръчват на всички потребители в района да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди.

публикувано на 03.09.24 в 11:09