Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилни екипи в областните градове съдействат за получаване на достъп до "Е-здраве"

Автор:
Снимка: his.bg/ezdrave

Днес и утре мобилни здравни екипи във всички областни градове ще съдействат на хората да получат достъп до пациентското си досие през мобилния телефон. Това ще се случва в паркове и търговски центрове от 10 до 16 часа. Доброволци на БЧК ще раздават информационни брошури за ползите от преглеждането на досието.

За да има достъп до телефона до пациентското си досие, човек трябва да разполага със смартфон, на който да се изтегли приложението "Е-здраве".

 Сдвояването на телефона с базата от здравни данни не може да се лучи от вкъщи, а само на място - в пункт или в офис на Здравната каса, РЗИ, "Информационно обслужване". Процедурата отнема няколко минути, разказа Мария, която беше сред първите дошли на пункта пред НДК във вторник.

"Всеки за да получи достъп и да му се инсталира приложението, личната карта задължително, мобилния телефон и Интернет да има мобилния телефон", каза тя.

Чрез мобилното приложение се вижда ограничен обем от информация за прегледи, изследвания и имунизации, направени от 2021 година насам. По-подробни данни за здравословното ни състояние има в пациентското досие в базата на Здравната каса. Най-лесният достъп до него е чрез ПИК от НАП.

И в Ловеч служители на Регионалната здравна инспекция ще обясняват на граждани как да получат достъп до досиетата.

Изнесеният офис на РЗИ ще е разположен пред сградата на областната администрация и ще работи от 10:00 ч. до 15:00 ч. Чрез  достъп до електронното здравно досие на гражданите ще бъде осигурен и достъп до Националната здравна информационна система, поясни директорът на ловешката здравна инспекция д-р Росица Милчева.

"Ще могат да си следят прегледи, изследвания, консултации, всичко което  се качва в националната здравна система. Гражданите трябва да носят лична карта и мобилен телефон с интернет. Процесът ще отнеме няколко минути, за да получат достъпа", посочи д-р Милчева.

Тя допълни, че  процеса се извършва и в РЗИ всеки работен ден от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч.

"Процесът ще бъде постоянен", каза тя.

Изнесени офиси на РЗИ ще има и през следващите седмици в останалите общински центрове на областта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Насрочиха делото срещу кмета на Дупница

Районният съд в Дупница, под председателството на съдия Веселина Димчева, насрочи разпоредително заседание на делото, по което обвиняем е кметът на община Дупница, а пострадало лице е временно изпълняващия длъжността началник на РУ – Дупница. Страните са призовани за 15 октомври, от 10 часа. След отводи и самоотводи по делото на..

публикувано на 04.09.24 в 11:39

В Кочериново вече има вода

В Кочериново вече има вода, съобщи служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на кабинета.  Хората в града и населените места около него протестираха многократно заради проблема с безводието.

публикувано на 04.09.24 в 11:29

Натоварен първи работен ден на депутатите след лятната им ваканция

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание. Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна. Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания. Въпреки, че..

публикувано на 04.09.24 в 10:11

Банско ще чества Съединението - единно и уникално

Националният празник 6 септември – Съединението на България, ще бъде честван в Банско с палитра от разнообразни събития. Такава, каквато е палитрата на българската история, бит и култура. И така, както подобава на национален празник – с почит към миналото, с поглед към бъдещето, с живите традиции и богатството на фолклора, и, както приляга на..

публикувано на 04.09.24 в 09:54

Ремонт на улична канализация в Симитли

Във връзка с ремонт на улична канализация по улица „Родопи“ в Симитли, водоподаването ще бъде преустановено на 04.09.2024 г. (Сряда) в часовете от 08:30 до 17:00 часа. Засегнати ще бъдат улиците: „Родопи“, "Октомврийска“, „Здравец“, „Комсомолска“,  „Свобода“, „Лале“, „Малина“, „Гоце Делчев“, „Пейо Яворов“ и част от ул. „Георги Димитров“.  От ВиК..

публикувано на 04.09.24 в 08:25

Навършват се 25 години от взривовете в Мини "Бобов дол"

Днес се навършват 25 години от аварията в Централните взривни складове на Мини "Бобов дол", при която загинаха шестима служители на МВР при изпълнение на служебните си задължения.  По този повод, от 10:30 часа заместник-министърът на вътрешните работи Любомир Йосифов, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  гл...

публикувано на 04.09.24 в 08:19

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в планинските и източни райони ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб и умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35 градуса. В планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни..

публикувано на 04.09.24 в 05:39