Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натоварен първи работен ден на депутатите след лятната им ваканция

Автор:
Снимка: архив

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание.

Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна.

Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания.

Въпреки, че ще работи два дни, парламентът има сериозна законодателна програма. Депутатите започват работа с дебат по предложението на "Възраждане" и ИТН за произвеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?".

По предложение на БСП парламентът ще изслуша служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров, на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов, на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по въпроса със задълбочаването на водната криза в страната.

В дневния ред е и предложен от ИТН Проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването на Белене, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението им за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Още в края на август обаче комисията по енергетика отхвърли това предложение. 

Депутатите ще решават дали да възложат  на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ "Белене".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Насрочиха делото срещу кмета на Дупница

Районният съд в Дупница, под председателството на съдия Веселина Димчева, насрочи разпоредително заседание на делото, по което обвиняем е кметът на община Дупница, а пострадало лице е временно изпълняващия длъжността началник на РУ – Дупница. Страните са призовани за 15 октомври, от 10 часа. След отводи и самоотводи по делото на..

публикувано на 04.09.24 в 11:39

В Кочериново вече има вода

В Кочериново вече има вода, съобщи служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на кабинета.  Хората в града и населените места около него протестираха многократно заради проблема с безводието.

публикувано на 04.09.24 в 11:29

Мобилни екипи в областните градове съдействат за получаване на достъп до "Е-здраве"

Днес и утре мобилни здравни екипи във всички областни градове ще съдействат на хората да получат достъп до пациентското си досие през мобилния телефон. Това ще се случва в паркове и търговски центрове от 10 до 16 часа. Доброволци на БЧК ще раздават информационни брошури за ползите от преглеждането на досието. За да има достъп до телефона до..

публикувано на 04.09.24 в 10:08

Банско ще чества Съединението - единно и уникално

Националният празник 6 септември – Съединението на България, ще бъде честван в Банско с палитра от разнообразни събития. Такава, каквато е палитрата на българската история, бит и култура. И така, както подобава на национален празник – с почит към миналото, с поглед към бъдещето, с живите традиции и богатството на фолклора, и, както приляга на..

публикувано на 04.09.24 в 09:54

Ремонт на улична канализация в Симитли

Във връзка с ремонт на улична канализация по улица „Родопи“ в Симитли, водоподаването ще бъде преустановено на 04.09.2024 г. (Сряда) в часовете от 08:30 до 17:00 часа. Засегнати ще бъдат улиците: „Родопи“, "Октомврийска“, „Здравец“, „Комсомолска“,  „Свобода“, „Лале“, „Малина“, „Гоце Делчев“, „Пейо Яворов“ и част от ул. „Георги Димитров“.  От ВиК..

публикувано на 04.09.24 в 08:25

Навършват се 25 години от взривовете в Мини "Бобов дол"

Днес се навършват 25 години от аварията в Централните взривни складове на Мини "Бобов дол", при която загинаха шестима служители на МВР при изпълнение на служебните си задължения.  По този повод, от 10:30 часа заместник-министърът на вътрешните работи Любомир Йосифов, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  гл...

публикувано на 04.09.24 в 08:19

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места в планинските и източни райони ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб и умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35 градуса. В планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни..

публикувано на 04.09.24 в 05:39