Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питат кюстендилци как да се определя размерът на такса смет

Общинската администрация започна анкета сред жителите на община Кюстендил за да бъде определен най-добрият начин за определянето на размера на таксата смет за общинския център и селата. Отговорите ще се събират до понеделник следващата седмица, като в анкетата може да се участва онлайн, чрез социалната мрежа Фейсбук, както и на хартия, чрез кметовете на селата, пенсионерските клубове, читалищата и други институции.

До момента таксата за битови отпадъци се определя на база на данъчната оценка на имота. С постановления на Министерския съвет държавата задължава всички общини на територията на страната да преминат към нова основа за определяне на таксата за следващата 2025 година. Наредбата дава избор на всяка община да избере между три варианта за всяка една от услугите - сметоизвозване, третиране на битовите отпадъци и поддъране на чистотата в населените места, посочи кметът на общината Огнян Атанасов.

"Ние, като една общност, трябва да изберем най-справедливия вариант, за да не бъдем ощетени. Важно е да кажа, че всичко рециклируемо и предадено не се облага, защото е важно да се насърчава рециклирането. Ако рециклираме, ще плащаме по-малко, каза кметът Атанасов.

Той посочи, че ще внесе предложение до Общинския съвет в Кюстендил, според което, ако през цялата 2025 година едно домакинство предаде в обособен пункт 150 кг рециклируем отпадък – стъкло, пластмаса, хартия, ще получи отстъпка от таксата за битови отпадъци за следващата година.

Кметът посочи, че от 2015 година до 2024 година разликата, която Общината е дофинансирала от разходваните и събраните средства за битови отпадъци е в размер на 8 500 000 лева. "Сами разбирате колко други неща са могли да се направят за общината с тези пари", каза Атанасов. Той посочи още, че от следващата година, селата, където не се събира такса за смет и съответно те не се обслужват, ще бъдат включени в общия списък и ще плащат съответните такси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как може кулинарията да бъде забавна?

В Благоевград ще гостува авторката на книгата „Е нема що“ Мирослава Василева, популярна с псевдонима Фата Гурмана. На 5 септември, четвъртък, от 18:00 часа, в Летния театър в квартал "Вароша" тя ще разкаже своите кулинарни истории и ще сподели някои от тънкостите на изкуството да превръщаме обикновеното готвене в необикновено приключение.  Мирослава..

публикувано на 04.09.24 в 15:36

Водата в село Люлин вече е годна за пиене

Водата в пернишкото село Люлин вече е годна за пиене, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Перник. След извършената поредна дезинфекция на водопроводната система резултатите от взетите проби не показват отклонения от нормата. Заради установените в края на миналия месец несъответствия на контролираните на контролираните микробиологични и физико-..

публикувано на 04.09.24 в 15:32

Затягат контрола над тротинетките в Перник

Община Перник и звено Общинска полиция предприемат съвместни действия по ограничаване нерегламентираното движение на електрически тротинетки в пешеходните зони в града. Акцията ще започне този петък. С нея се цели промяна в поведението на водачите на електрически тротинетки, намаляване на случаите на безразсъдно каране и нарушаване на забраните,..

публикувано на 04.09.24 в 14:29

Почетоха паметта на загиналите при взривовете край Мини „Бобов дол”

Днес беше почетена паметта на загиналите шестима полицаи и пожарникари на 4 септември 1999 година при взрив в централните взривни складове на Мини "Бобов дол". Пред паметната им плоча в двора на Районното управление в Бобов дол се поклониха заместник-министърът на вътрешните работи Любомир Йосифов, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 04.09.24 в 12:38

Насрочиха делото срещу кмета на Дупница

Районният съд в Дупница, под председателството на съдия Веселина Димчева, насрочи разпоредително заседание на делото, по което обвиняем е кметът на община Дупница, а пострадало лице е временно изпълняващия длъжността началник на РУ – Дупница. Страните са призовани за 15 октомври, от 10 часа. След отводи и самоотводи по делото на..

публикувано на 04.09.24 в 11:39

В Кочериново вече има вода

В Кочериново вече има вода, съобщи служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на кабинета.  "Ще кажете, Кочериново е малко населено място. Град е, разбира се, и околните села. Не е нещо много голямо на фона на всичко в България, но аз мисля, че хората, които живеят обаче там смятат, че за тях това е всичко, така, че като решиш на..

публикувано на 04.09.24 в 11:29

Натоварен първи работен ден на депутатите след лятната им ваканция

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание. Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна. Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания. Въпреки, че..

публикувано на 04.09.24 в 10:11