Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС допуска строеж на автомагистрала „Струма“ без извършването на ОВОС

Снимка: архив

Петчленен състав на ВАС остави в сила определението на тричленен състав във връзка със строежа на автомагистрала Струма. С определението е допуснато предварително изпълнение на Решение № 5 - ПР/2024 на министъра на околната среда и водите, с което е прието да не се извършва Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение "Изменение на инвестиционното предложение "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала "Струма", по Източен вариант Г 10.50".

Административно дело № 8206 от 2024 г. е образувано по частна жалба на Българска фондация биоразнообразие /БФБ, Фондацията/, която смята, че първоинстанционният съд е разгледал делото като искане за спиране на предварителното изпълнение /чл. 166, ал. 2 и ал. 3 АПК/, а не като жалба по чл. 60, ал. 5 АПК.

С Решение № 250 от 25 април 2013 г. на Министерски съвет обектът е обявен за национален, а Лот 3.2 е определен за обект със стратегическа важност.

Върховните магистрати приемат, че пътят няма дублираща алтернатива, следователно не би могъл да бъде затворен за движение, а това възпрепятства и подобряване на експлоатационното му състояние. В изложените по преписката данни изрично е доказано, че от закъснението при изпълнението на административния акт може да последва значителна вреда за държавата, поради необходимост от възстановяване на разходени европейски средства.

Преценката на съда за неблагоприятното въздействие върху околната среда от предварително изпълнение на проекта е в две насоки – първо, дали такова ще настъпи и второ, преценка за пропорционалност. Върховните магистрати приемат, че с предварителното изпълнение на решението да не се извършва ОВОС на инвестиционното предложение ще доведе до ускорено започване на строежа на автомагистрала в разглеждания участък, в резултат на което околната среда, макар и непряко ще бъде засегната. В случая става въпрос за преценка за пропорционалност, а именно кой обществен интерес надделява – този, изтъкнат и защитен от административния орган или този на жалбоподателя.  

Определението е окончателно.

По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И двамата работници, които бяха затиснати при срутване на новострояща се къща в пернишкото село Дивотино са загинали

Инцидентът е станал при изливането на плоча под покрива на сградата. Сигналът за инцидента е подаден около 13.30 ч. На място незабавно са изпратени екипи на пожарната, полицията, аварийно – спасителното звено към Община Перник и ЦСМП. За случая е била уведомена и Инспекцията по труда. По първоначална информацияпри извършване на бетонни дейности кофражът..

публикувано на 05.09.24 в 17:41

Работник е загинал при строеж на къща в пернишкото село Дивотино

Работник е загинал при строеж на къща в пернишкото село Дивотино.  При извършване на бетонни дейности кофражът на новостроящата се сграда е поддал.  Двама от работниците на обекта са опитали да го подпрат, когато е станало срутването.  Сигналът за инцидента е подаден около 13.30 ч.  Единият от работниците е загинал при срутването. Продължава..

публикувано на 05.09.24 в 16:09

Задържаха под стража обвиняем за домашно насилие

Районен съд – Дупница взе мярка за неотклонение ,,Задържане под стража”, по отношение на обвиняем от прокуратурата за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и причиняване на телесни повреди на три лица в условията на домашно насилие.   На 02.09.2024 г. в гр. Дупница, обвиняемият не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие,..

публикувано на 05.09.24 в 14:43

Благоевград ще се включи в кампанията „Да изчистим България заедно“

На 14 септември (събота) Община Благоевград ще се включи в националната кампания „Да изчистим България заедно“. В рамките на инициативата ще бъдат почистени районите около кортовете и бейзболното игрище, терените около чешмата на ресторант „Рай“ в близост до въжения мост и сервитута на коритото на река Бистрица в Централна градска част - между моста..

публикувано на 05.09.24 в 14:37

Състезание по градско бягане ще се състои в Благоевград

„Голямото градско бягане“ ще се състои на 28 септември /събота/ 2024 година в Благоевград.  Началото е от 10.00ч. пл. “Г. Измирлиев”, пред зала “22 септември”. Състезателите ще бъдат разделени в две категории: „Мъже и Жени“ и „Девойки и юноши до 14 години“. Трасето за „Мъже и Жени“ е с дължина 5,7 километра, денивилация 41 м, за „Девойки и..

публикувано на 05.09.24 в 14:21

Голям интерес към кампанията за електронното здравно досие в Благоевград

Голям интерес имаше днес към информационната кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението еЗдраве.  В градската градина на Благоевград  хората се наредиха на опашка, за да получат достъп до здравното си досие. Mобилен екип от Регионалната здравна инспекция в Благоевград  помагаше на всеки желаещ да сдвои здравното..

публикувано на 05.09.24 в 12:34

15-годишен с тротинетка блъсна пешеходец в Перник

68-годишен перничанин е пострадал след като е блъснат от тротинетка, съобщиха от ОДМВР. Инцидентът е станал в късния следобед вчера на ул. „Витоша“ в областния град. Мъжът се прибирал към къщи и малко преди да влезе в дома си бил блъснат от електрическа тротинетка, управлявана от 15-годишен тийнейджър. След преглед в болнично заведение е установено, че..

публикувано на 05.09.24 в 11:25