Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С международен форум Банско отбеляза Съединението

Честването на националния празник 6 септември - Съединението на България, в Банско започна с Международния форум "Банско - Портал във времето", съобщиха от общинския пресцентър.

Двудневната среща на историци, археолози и изследователи от България, Сърбия и Република Северна Македония е на тема „Свети места на Балканите“. Тя се организира от Програма „Произведено в България", Музеен комплекс-Банско и Община Банско.

Форумът се провежда за втори път в Банско, а организаторите са амбицирани да го утвърдят като ежегодно събитие, посветено на културно-историческото наследство на България, което е основа за гордост и национално самочувствие. Популяризирането на фундаменталните основи на държавата ни задължават за знаем кои сме, какво сме дали на света, заяви Адриана Цанева, председател на Програма Произведено в България.

В приветствието си към участниците, кметът на община Банско Стойчо Баненски заяви, че форумът е не само място за обмен на идеи и знания, но и възможност за поглед в дълбините на историята за откриване на нови аспекти на миналото, които могат да обогатят съвременността. Той подчерта, че Банско е място с богата културна и историческа традиция, а градът е свидетел на важни събития и процеси, които са оставили траен отпечатък върху развитието на България и Балканите. „Земите около днешно Банско са се населявали от дълбока древност. Били са дом на траки, скити, славяни, римляни, византийци и българи. Всяка една култура, която е населявала района през вековете, е оставила свой уникален отпечатък, а благодарение на археологическите проучвания, днес ние можем да се докоснем до различните пластове от историята на Банско“, каза кметът.

Участниците в събитието го посветиха отново на Владимир Баряков, който посвети живота си на разкриване и изучаване на миналото на Банско и района и със своята отдаденост на каузата още приживе си заслужи прозвището „археологът на Банско“.


По публикацията работи: София Златанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Дупница отбелязаха Съединението

Българското знаме бе издигнато пред Община Дупница с тържествена церемония.  Поводът беше отбелязването на 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Националният трибагреник бе издигнат от младите танцьори на ансамбъл “Дупница”. По-късно те се включиха с танци в празничната програма на площад “Свобода”. Със свои изпълнения..

публикувано на 06.09.24 в 13:11

В Благоевград отбелязаха 139 години от Съединението

Благоевградчани тържествено отбелязаха 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На честването присъстваха Областният управител Георги Динев, кметът на община Благоевград Методи Байкушев, представителна част от 3-то бригадно командване в Благоевград, на църковната общност, на Югозападния университет „Неофит Рилски“,..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Над 5 километра опашка от коли на "Кулата"

Над 5 км. е  колоната от чакащи леки автомобили на ГКПП "Кулата".  Натовареният трафик е още от рано сутринта, потвърдиха от Гранична полиция.  Предимно българи са тръгнали към Гърция, използвайки няколкото почивни дни и все още горещия септември за море.  Без никакви проблеми е преминаването на другия граничен с Гърция пункт- "Илинден - Ексохи".

публикувано на 06.09.24 в 10:24

България чества 139 години от Съединението

На 6 септември България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди 139  години българите заявяват пред целия свят, че не може да има граница между тях. Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър I. Денят на..

публикувано на 06.09.24 в 09:02

Предимно слънчево време

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над западните райони от страната, а около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. В югозападната половина от страната и крайните североизточни райони ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Ще..

публикувано на 06.09.24 в 08:57

Отбелязваме 139 години от Съединението

В историята на България има дати и събития, които ни обединяват като нация. Такъв е днешният 6 септември, който показва, че българският народ има волята и куража да поеме отговорността за собствената си съдба и да живее в свободна и обединена България. На 6 септември България празнува 139-ата годишнина от обявяването на Съединението..

публикувано на 06.09.24 в 07:00

И двамата работници, които бяха затиснати при срутване на новострояща се къща в пернишкото село Дивотино са загинали

Инцидентът е станал при изливането на плоча под покрива на сградата. Сигналът за инцидента е подаден около 13.30 ч. На място незабавно са изпратени екипи на пожарната, полицията, аварийно – спасителното звено към Община Перник и ЦСМП. За случая е била уведомена и Инспекцията по труда. По първоначална информацияпри извършване на бетонни дейности кофражът..

публикувано на 05.09.24 в 17:41