Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Баня - домакин на фестивала „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра!“

Снимка: архив

Броени дни остават до фестивала „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“.
Над 100 състава от цяла България вземат участие в седмото издание на „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“.
Събитието се организира от Община Разлог, Кметство- село Баня и Народно читалище ‚Просвета-1908“, село Баня.
От рано сутрин до късно вечер селото ще бъде огласено от музиката, предавала се от векове, носеща в себе си духа на традициите и културата на региона, който я представя.

Феерия от хиляди песни, стотици танци, хумор и обичаи ще огласят Пирин планина.

Сцената (площада) в Баня ще събере над 100 състава от цялата страна, с участници от всички възрасти, които ще се надиграват и надпяват и ще демонстрират фолклорното творчество, характерно на региона, от който идват. Най-малкият участник е на 1,4 години, а най-възрастният – на 86.
🇧🇬За първи път, поради огромния интерес, фестивалът ще продължи три дни.
Ще бъде открит на 13 септември (петък), в 17:30 часа, с богата празнична програма.

Същинската фестивална част ще се състои през целия ден на 14 и до късния следобяд на 15 септември, когато повече от 100 състава ще разлюлеят сцената в село Баня.
Палитрата от песни, танци и изпълнения ще започне в 9:00 сутринта на 14 септември и се придвижда да продължи до 21:30 часа. На 15 септември от 9:00 до 15:00 часа ще продължи фолклорната надпревара и след нея почетното жури ще обяви наградените участници.
От 19:30 часа отличените състави ще излязат на сцената, за да получат своите награди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В 72 секции ще гласуват в Дупница

72 ще бъдат изборните секции в община Дупница на предстоящите избори за Народно събрание, които ще се проведат на 27 октомври. Местата за гласуване са определени със заповед на кмета. 47 от тях са в Дупница, а останалите – в селата.  Най-много – 8 , са секциите в ОУ “Неофит Рилски”, където гласуват живеещите в жк “Бистрица” и в Гиздова махала.   По..

публикувано на 09.09.24 в 11:52

Язовирът над град Земен е под непрекъснато наблюдение

Под непрекъснато наблюдение е язовирът над град Земен. При обилни валежи и сериозен приток на вода изпускателната система няма да може да поеме голямото количество, каза Иван Иванов - старши специалист "Отбранително-мобилизационна подготовка" към Община Земен. Язовирът крие потенциална опасност. Стената му е компрометирана, а поречието му минава през..

публикувано на 09.09.24 в 11:32

Банско бе домакин на Балканска купа по биатлон

В продължение на три дни, от 6 до 8 септември, Банско бе домакин на Лятната Регионална Балканска купа по биатлон. Спортното събитие IBU Regional Balkan Biathlon Cup 2 получи допълнителна стойност за участниците в него, тъй като съвпада с честването на два значими празника – Деня на Съединението на България и местния Кулинарен и фолклорен празник..

публикувано на 09.09.24 в 10:36

Прокурорската колегия решава дали да предложи на ВСС процедура за избор на гл. прокурор

Прокурорската колегия решава дали да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да започне нова процедура за избор на главен прокурор. Първата, открита след отстраняването на Иван Гешев -  беше  до произнасяне на Конституционния съд по промените в Закона за съдебната власт и промените в Конституцията. Ако процедурата започне отново, то на следващите..

публикувано на 09.09.24 в 09:56

Започна изплащането на пенсиите за септември

В пощенските станции започна изплащането на септемврийските пенсии. То ще приключи на 20-и септември, петък. Днес ще бъдат направени и банковите преводи. От НОИ допълват, че обезщетенията за безработица за август ще бъдат изплатени следващия понеделник - 16-и септември.

публикувано на 09.09.24 в 09:44

Предимно слънчево време

На 9 септември  ще бъде предимно слънчево. След обяд облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от югоизток, който вечерта в западната част от Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32° градуса.

публикувано на 09.09.24 в 09:07

ДПС-Доган е оттеглило жалбата си срещу ЦИК

Коалицията "Демокрация, права и свободи- ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, е оттеглила съдебната си жалба срещу Централната избирателна комисия, съобщиха източници на БНР.  Става дума за искането на ЦИК двете крила в ДПС да докажат, че Движението за права и свободи не е част от нито една от коалициите, които са подали..

публикувано на 08.09.24 в 14:30