Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скъсани диги на река Струма в района на община Радомир

Снимка: архив

Компрометирани диги на река Струма в района на община Радомир крият рискове от наводнения при обилни валежи и високи води, съобщи  на проведения Областен съвет за намаляване на риска от бедствия Павел Черийски- организатор на хидротехнически район Перник към „Напоителни системи”.

В местността „Арбанас” край Радомир от близо 15 години дигата е отнесена, реката е изместила своето течение,  има отнесени и части от  земеделски земи.  Дългогодишната кореспонденция с институциите е без резултат.

„Точно там минава новият колектор на Радомир, който е за канализацията. До него минава и един водопровод. Има опасност при високи води да се скъсат тези две съоръжения. Другото е, под село Борнарево има един приток, който идва от Радомир. Там дигите също са разбити, пътят е разбит и влизаме в земеделски земи”, каза Павел Черийски. 

„Напоителни системи” стопанисва 7 язовира на територията на област Перник. Те са над 60 процента пълни. 190 км. са коригираните речни участъци и дерета. В момента се почиства река Арката в Радомир и главните отводнителни канали в селата Владимир и Долна Диканя. Със съдействието на община Трън се работи и по почистването на река Ерма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предоставят противопожарни детектори на възрастни хора в община Сандански

С цел превеция на риска от пожари в домашни условия, община Сандански, съвместно с Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението, осигурява 100 броя противопожарни детектори за дим. Те ще бъдат предоставени на възрастни, трудноподвижни и самотно живеещи жители на община Сандански, с цел ранно известяване при риск от възникване на пожар...

публикувано на 10.09.24 в 15:31
Методи Байкушев

Кметът Байкушев кани благоевградчани на публична среща

Кметът на Благоевград Методи Байкушев, кани жителите на града и общината на публична среща, на която да бъдат обсъдени приоритетите за развитието на Благоевград през следващата година. Срещата ще се проведе на 12 септември от 18.00 часа в зала „22 септември“.  Всички присъстващи ще могат да участват активно с предложения, както и да..

публикувано на 10.09.24 в 14:24

50-метров зелник на Международния фестивал "Балканска черга"

Атракцията на тазгодишното издание на Международния фестивал "Балканска черга" ще бъде 50-метров зелник. Форумът ще се проведе в село Шишковци, община Кюстендил от 13 до 15 септември. По време на 12-ото издание на Международния фестивал "Балканска черга" ще има работилници, представящи различни занаяти, изложби, базари и музикална програма. На 13..

публикувано на 10.09.24 в 14:16

Предстои ремонт на стадиона в Дупница

Обществена поръчка за ремонт на стадион “Бончук” обяви община Дупница.  Стойността на ремонта е 2 милиона лева без ДДС, а финансирането е под условие, тъй като не е осигурено към момента. Стадион “Бончук” е построен преди повече от 50 години. Тревната настилка и техническата инфраструктура са в лошо състояние. Предвижда се вътрешно и външно боядисване,..

публикувано на 10.09.24 в 11:29

В Дупница ще представят приложението еЗдраве

В Дупница ще бъде представено приложението еЗдраве, а инициативата е на Регионална здравна инспекция - Кюстендил и Общината. Такова представяне стана през изминалата седмица в областния град, като екипите приемаха желаещите да научат повече за приложението в туристическия информационен център до пл. "Велбъжд". Кампанията за представяне на гражданите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:52

Нарушено водоподаване в част от Радомир

С нарушено водоподаване са високите части на град Радомир. Изгоряла е помпа в помпена станция „Сиреняците”. Зоната е обезпечена с вода от Помпена станция „Крапец”. Направено е превключване, но поради намалелия дебит на резервния водоизточник „Врелото” е необходимо време, за да се напълни системата, съобщи управителят на ВиК Перник Борислав Иванов...

публикувано на 10.09.24 в 10:43

192 първокласници прекрачват прага на разложките училища

Над 2000 ученици тръгват на училище в община Разлог, от тях 680 – в Средно училище "Братя Петър и Иван Каназиреви" – Разлог, което е и едно от малкото училища в страната посланик на Европейския съюз. В начално училище "Яне Сандански" - гр. Разлог, признато от Министерството на здравеопазването за иновативно, учениците общо са 130. Общият брой..

публикувано на 10.09.24 в 10:33