Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Автор:

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането.

Министърът на енергетиката съобщи, че по предварителни разчети за компенсации на бизнеса за скъпия ток от юли до края на годината ще бъдат необходими 549 милиона лева: 

"Този ресурс ще бъде осигурен изцяло от приходите, съществуващите към момента - и бъдещите, до края на годината във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Не предвиждаме участие от Държавния бюджет по отношение на мярката, а приходите са осигурявани от тези производители на електроенергия - петте процента от приходите, и свръхприходите от производителите на електроенергия на територията на България".

Програмата предвижда всички небитови потребители да получат компенсации на 100 процента за разходите за цена на тока над 180 лева за мегаватчас: 

"До реалните разходи, които всички дружества - бизнеса и операторите на електропреносни и електроразпределителни мрежи ще имат за периода от 1-ви юли тази година до края на 2024-та година".

От Брюксел са дали "зелена светлина" за прилагане на мярката, определяйки, че това не е държавна помощ - уточни Малинов: 

"Имаме становището от страна на Европейската комисия, че мярката, която сме приложили, тя е аналогична с предходни такива мерки, прилагани през 2021-ва година и че е допустима и е нужна за пазара в момента".

Това дава възможност изпълнението на програмата да започне от утре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Летците Петко Димитров и Венцислав Дункин са повишени посмъртно във военно звание

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин от Разлог, загинали в петък при катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, са повишени посмъртно във военно звание. Това съобщи Министерството на отбраната. На 13 септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата..

публикувано на 18.09.24 в 16:42

ВиК- Благоевград вече и във Viber

ВиК Благоевград стартира Viber канал, където потребителите ще могат да следят актуалните новини и да се запознаят с интересни факти относно дейността на дружеството. "Присъединете се, за да бъдете информирани и да получавате най-важната информация директно на телефона си", призоваха от ВиК Благоевград...

публикувано на 18.09.24 в 14:44

Пазарът на грозде в Благоевград: С 20-30 ст. по-високи цени от миналогодишните

Винените сортове грозде вече са на пазара, а търсенето и предлагането е голямо.  С около 20-30 стотинки са по-скъпи винените сортове грозде на пазара в Благоевград. Гроздето обаче се оказа не от Благоевградска област, тъй като тук се обрали много рано масивите. Собственикът Иван Георгиев, който продава при ЗМК, казва, че реколтата е добра –..

публикувано на 18.09.24 в 13:48

Заседанието на българо-македонската историческа комисия се отлага

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават медии в Северна Македония, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Скопие. Преди седмица на закрито заседание..

публикувано на 18.09.24 в 12:23

Партиите в Дупница си разпределиха местата в СИК

Политическите партии в община Дупница постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии за парламентарните избори на 27 октомври. На проведените консултации присъстваха представители на партиите в 50-то Народно събрание. Те постигнаха съгласие за членовете на СИК, съгласно схемата, изготвена от общинска администрация. 49 избирателни..

публикувано на 18.09.24 в 10:00

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в края на юли..

публикувано на 18.09.24 в 09:33

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери, че..

публикувано на 18.09.24 в 09:24