Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за регистрация на депутатските листи за изборите в РИК

Автор:
Снимка: архив

До 17.00 часа днес районните избирателни комисии приемат документи за регистрация на листите с кандидатите за  депутати. 

Право да регистрират листи за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври имат получилите регистрация от ЦИК формации. Това са 25 партии и 9 коалиции.

До края на днешния ден всички 31 районни избирателни комисии ще вземат решения за регистрация на подадените кандидат депутатски листи. 

При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи друг кандидат, срокът за това е 26 септември. В същия срок и вече издигнат кандидат също може да се откаже от участие във вота и на негово място да бъде предложен друг.

Не по-късно от 29 септември и ЦИК ще извърши проверка на кандидат депутатите, като всеки може да бъде издигнат в не повече от два многомандатни избирателни района.

Също днес изтича и друг важен срок. Партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията ѝ за участие в изборите, а ЦИК може да заличава от наименованието на коалицията партиите, които са напуснали състава ѝ, като отбелязва в регистъра настъпилите промени.

Утре - 25 септември, в ЦИК ще се изтегли жребият, който ще определи поредните номера под които партиите и коалициите ще фигурират в бюлетината.

От 00.00 часа на 27 септември стартира официалната предизборна кампания за предсрочния парламентарен вот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко кандидат-депутати в Кюстендилско

125 души са кандидат-депутатите от област Кюстендил за предстоящите избори за Народно събрание, насрочени за 27 октомври 2024 година. В сравнение с предходните избори за парламент те са по-малко. Кандидатите през месец юни са били 157. За предстоящият парламентарен вот в Кюстендилска област са регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са..

публикувано на 25.09.24 в 15:07

221 от Благоевградско се борят за 11 места в 51-вия парламент

221 са кандидатите за народни представители от Благоевградски многомандатен избирателен район, който изпраща 11 депутати в Народното събрание. До крайния срок вчера Районната избирателна комисия регистрира общо 17 партии и 9 коалиции.  Най-много кандидати за 51-вото НС - девет, има от малката община Якоруда.  Четири партии са регистрирали само по един..

публикувано на 25.09.24 в 14:05

ЦИК определя номерата на политическите формации в бюлетината за гласуване

Номерата - от 1до 31 - в бюлетината за гласуване на вота на 27 и октомври ще се разпределят днес от Централната избирателна комисия между регистрираните за участие в предсрочните парламентарни избори партии и коалиции. По закон номерата се определят чрез публичен жребий. 6 640 000 потенциални избирателите в предварителните списъци имат право на глас..

публикувано на 25.09.24 в 09:22

БСП регистрира листата си за изборите в РИК Благоевград

Коалиция „БСП – Обединена левица“ регистрира листата си за предстоящите парламентарни избори на 27 октомврив РИК Благоевград. "Да водя листата за предстоящите на 27 октомври парламентарни избори за мен е най-отговорната задача, която съм имал", каза пред журналисти водачът на листата на „БСП – Обединена левица“ в Благоевград, Кирил Добрев...

публикувано на 24.09.24 в 15:30

ГЕРБ-СДС регистрира пълна листа в РИК-Благоевград

И коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в РИК Благоевград своята листа за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Водач отново е Росен Желязков. На последното място е Стефан Апостолов, който печели няколко вота с преференции. На второ място е бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов.  Листата представи Андрей Новаков, който е областен лидер и..

публикувано на 24.09.24 в 14:11

ДПС–Доган регистрира листата си в РИК–Благоевград

ДПС на Ахмед Доган регистрираха листата си в РИК Благоевград. Т я се състои от 14 кандидати за народни представители.  Водач е Ахмед Вранчев. Представители на партията заявиха, че ще водят позитивна кампания

публикувано на 24.09.24 в 14:06

10 партии и коалиции са регистрирали листите си в РИК - Благоевград

Делян Пеевски води кандидат-депутатската листа на коалиция "ДПС - Ново начало"  в Благоевград. Общо 10 партии и коалиции са регистрирали листи до този момент в Районната избирателна комисия.  Документите с  кандидатската листа на "ДПС - Ново начало" бяха внесени от областния председател на партията  в Благоевград Ведат Хюсеин, придружаван от част от..

публикувано на 23.09.24 в 09:07