Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът ще участва в Срещата на върха в рамките на Берлинския процес


Служебният министър-председател Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха в рамките на Берлинския процес утре, 14 октомври, в германската столица, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.Това е десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните Балкани и на страните партньори от инициативата, както и представители на международни финансови институции и регионални организации. Берлинският процес е създаден през 2014 г. като платформа за засилване на сътрудничеството между държавите от Западните Балкани и страните домакини на Берлинския процес, както и Европейския съюз. Форумът има за цел да подпомогне страните в региона в постигането на европейските стандарти и да донесе конкретни ползи на гражданите в региона. Основната идея на инициативата е да подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, като дейността на процеса е насочена в три основни направления: икономика и свързаност; помирение и добросъседски отношения; сигурност.Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България, се посочва в прессъобщението.В началото на месеца служебният министър на външните работи Иван Кондов участва в срещата на министрите на външните работи на страните от Берлинския процес по покана на германския си колега Аналена Бербок. В изказването си министър Кондов подчерта значението на добросъседските отношения и принципа на отчитане на собствените заслуги в процеса на присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Той открои усилията на страната ни по линия на свързаността, в качеството ѝ на фактор в укрепването на ЕС като геополитически актьор. Кондов изтъкна и значението на регионалния пазар като механизъм за насърчаване на разбирателство и сближаване с ЕС.

По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Български електрически хиперавтомобил представиха в село Слащен

 Представянето на първия изцяло български  електрически хиперавтомобил  събра хиляди хора от страната на площада в родопското село Слащен.  От екипа, разработил  колата на бъдещето, се надяват това да постави България на световната карта  в производството на спортни и бутикови  автомобили.  Да заменят гледката от тютюневите ниви с  автомобил, наречен..

публикувано на 13.10.24 в 18:14

От вчера красив нов стадион радва жителите на село Полена

От вчера жителите на село Полена имат повод за гордост – нов стадион.  Първата копка и старта за изграждането на футболното игрище бе даден от кмета на община Симитли през месец май тази година.С тадионът е с изкуствена настилка, красива трибуна, със седалки за зрителите, съблекални за  отборите и съдиите, както и LED осветление с..

публикувано на 13.10.24 в 15:48

Фестивал на кестена в село Коларово

Село Коларово ще отпразнува единадесетия "Фестивал на кестена". Събитието се провежда днес на площада пред читалище „Яне Сандански“ в селото. Фестивалът е посветен на планина Беласица, където се намират най-обширните кестенови гори не само в България, но и на Балканския полуостров. Основната цел на празника е да се популяризира природното и..

публикувано на 13.10.24 в 08:45

Празник на киселото мляко в село Студен извор

Празник на киселото мляко се провежда днес в трънското село Студен извор- родното място на откривателя на Лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров. Той се организира от фондация „Д-р Стамен Григоров” и е вторият за тази година. Проявата е посветена на Празника на Трън, който се отбелязва на 14 октомври и на богатия есенен урожай. И сега..

публикувано на 13.10.24 в 07:44

Предимно слънчево време

Днес ще бъде слънчево с разкъсана предимно висока облачност. Ще бъде почти тихо. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 6° и 11 градуса. Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°.

публикувано на 13.10.24 в 07:29

Сандански е домакин на III Международен турнир по художествена гимнастика "Есен в Сандански"

Красотата и грацията на художествената гимнастика отново изпълниха Спортната зала на град Сандански. Спортен клуб по художествена гимнастика "Вихрен", с подкрепата на община Сандански и Българска федерация по художествена гимнастика, организират за трета поредна година Международния турнир "Есен в Сандански". В турнира, който бе открит от кмета на..

публикувано на 12.10.24 в 17:27

В Разлог бе открита шестметрова статуя на Света Богородица с Младенеца.

Скулптурата е поставена в центъра на кръговото кръстовище пред многопрофилната болница в града.  Автор на статуята е скулпторът Асен Ботев. Пред събралото се множество жители на Разлог общинският кмет Красимир Герчев отправи благодарност към Асен Ботев, както и към свещениците и специално към Неврокопски митрополит Серафим за работата по време на целия..

публикувано на 12.10.24 в 16:42