Заболеваемостта от грип се увеличава, но няма основания за обявяване на епидемия

Повишават се нивата на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания на територията на област Благоевград – 234 на 10 000 души към днешна дата. Седмица по-рано този показател е бил 141 на 10 000. Нивата не са критични, за да бъде обявена..

публикувано на 31.01.24 в 10:45

Медицинските бележки за учениците отново причина за разногласия

Идеята на здравното министерство да отпаднат медицинските бележки за извиняване на отсъствия в училище, а вместо тях родителите да представят амбулаторния лист от прегледа, се сблъска с притеснения от страна на лични лекари. Според д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 30.01.24 в 11:37

Расте броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания

Расте броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в страната. От днес до 2-ри февруари учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн заради повишена заболеваемост. От днес учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн заради повишена..

публикувано на 29.01.24 в 09:20

Сдружение „Хроника срещу рака“ инициира дарителска кампания

От края на миналата година Сдружение „Хроника срещу рака“ в град Гоце Делчев инициира дарителска кампания под мотото „С обич и добро сърце“, която ще продължи през цялата 2024 година. Кампанията набира средства чрез дарителски SMS с текст: DMS DOBTOTA..

публикувано на 25.01.24 в 15:52

Дишане и здраве

Силата на дишането – тази практика представихме в рубриката „Хоби за релакс“ на Радио Благоевград. Правилното дишане е един от най-добрите начини да ободрявате тялото, ума и чувствата си. Оптимизирайки приема на кислород и освобождавайки тялото от..

публикувано на 24.01.24 в 14:09

Ще получат ли спешните медици в Сандански високопроходма линейка?

Спешните медици в Сандански настояват да получат нова високопроходима линейка. В момента те разполагат само с две коли, които често са в ремонт и това лишава пациентите от навременна помощ. „Тревогите на екипите, които работят в нашия филиал са..

публикувано на 24.01.24 в 11:23

Отделение в болницата в Петрич се нуждае от нова апаратура

Отделението по хемодиализа в болницата в Петрич се нуждае от нова апаратура, която да гарантира качествено и надеждно лечение на пациентите с бъбречна недостатъчност. За това алармира общинският съветник Стоян Руйков. Той настоява в общинския бюджет да..

публикувано на 24.01.24 в 10:52

Вътрешното отделение на благоевградската болница е пълно с пациенти

Макар, че област Благоевград засега е далеч от обявяване на грипна епидемия, свободните легла във Вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград са много малко. В момента доминира грипът, а в отделението  постъпват случаите с усложнения. „Пикът от..

публикувано на 23.01.24 в 14:43

Благоевградска област е далеч от обявяване на грипна епидемия

„Епидемичният процес е в подем – 144 персентила на 10 000. Въпреки повишената заболеваемост от грип, Благоевградска област е далеч от обявяване на грипна епидемия, тъй като прагът за обявяване на епидемия в областта ни е доста висок – 405  на 10 000“..

публикувано на 23.01.24 в 12:36
Полк. проф. д-р Ивайло Даскалов

Грипът е опасен за сърцето

Сърцето е орган, който също може да се окаже „на мушка“ в мразовитото време и да попадне в капана на вирусните инфекции. Миокардитът е едно от усложненията, до които може да се стигне след прекаран грип, като разбира се най-застрашени са хората с болни..

публикувано на 17.01.24 в 11:12