Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна четвъртото издание на "Беглика фест"

Четвъртото издание започна край язовир Беглика в Родопите - казва един от организаторите Янина Танева. Тук е фантастично. Пред нас вече е издигната и главната сцена, където очакваме тази вечер да свири Теодосий Спасов. Хората вече се трупат пред инфоцентъра, за да получат нужната им информация за програмата.

Току що под наем беше взето и първото колело. Доброволците работят още от 7 часа сутринта."Беглика фест" е специален за мен, защото влагам в него сърцето вече четвърта година. Ние се опитваме да го направим устойчиво събитие, което не ощетява природата. Оставяме по-добре всичко около себе, дори облагородяваме каквото можем. Тази година изнесохме доста боклуци, оставени от къмпингиращи и рибари през годината. Опитваме се намалим екологичния отпечатък на събитието по всякакъв начин. Всички пътеки във фестивалната зона са постлани със слама, за да се намали ерозията. Тази година за първи път обявихме нашата харта за устойчиво развитие, а сериозна част от нея включва контрол на човекопотока, за да няма пренаселване. Не искаме да поемаме риск мястото да бъде съсипано.

Разхвърляли сме къмпингите на различни места, за да няма струпване на едно място и увреждания на терена. Опитваме се по всякакъв начин да докажем, че при повече грижа може да бъде направено събитие, което не застрашава средата. Човек може да се изрази творчески и да бъде щастлив сред природата и без да я консумира, а да бъде само в хармония с нея. Вярваме, че тук се раждат много инициативи, които продължават живота си и извън феста.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.