Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата от Сливен са се натровили от пилешка супа

Стафилококовата интоксикация, изпратила в спешното отделение 118 деца от Сливен и околните села, е причинена от пилешката супа, която учениците са получили за обяд в петък. Това заяви след първите лабораторни резултати директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев.

От изследвана пилешка супа са изолирани патогенни стафилококи и ешерихия коли. Според доктор Пламен Пенчев, причината за хранителното натравяне на децата са нечисти ръце или гнойни ранички по дланите на персонала и недобра хигиена в кухнята. Изследваните проби от пилешки яйца и бутчета отхвърлят вероятността заболяването да е причинено от салмонела. Патогенните стафилококи заемат второ място в ранг листата на причинителите на хранителни отравяния. В общественото хранене заразата най-често идва от кухненския персонал по въздушно-капков път или от замърсени ръце. Стафилококовата интоксикация протича остро, с повръщане и стомашни болки, и отшумява бързо, без сериозни усложнения. Всички приети в болницата деца вече са изписани.

Агенцията по безопасност на храните е взела проби от 26 от 29-те служители на фирмата. Резултатите им ще бъдат готови утре следобед. Текат проверки и в потърпевшите училища. Нередности са открити в село Тополчане. Предстои цялостна дезинфекция на кетъринга. Ако вината му бъде доказана, предстои глоба от четири хиляди лева и други санкции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44