Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлова: Проектът за тунел под Шипка не трябва да се реализира от китайски инвеститори

Снимка: БГНЕС

Не трябва да се позволи проектът за изграждането на тунел под връх Шипка да се реализира от китайски инвеститори, защото той е европейски коридор и отговаря на всички условия да получи безвъзмездно европейско финансиране. Това заяви в Стара Загора бившият министър на регионалното развитие и благоустройството от кабинета "Борисов" Лиляна Павлова.

Няма никаква причина да се водят преговори с частни инвеститори за публично-частно партньорство, категорична е Лиляна Павлова и добави: Освен че това ще отложи реализацията на проекта във времето, ще означава, че той ще бъде с платен достъп, и то с такса на входа. Това е недопустимо и не трябва да се приема.

Според нея строежът на тунела под Шипка може да започне в новия програмен период, но на този етап той не е сред приоритетните проекти на правителството по Оперативна програма „Транспорт“.

По повод възможността за навлизането на китайски инвестиции в България Лиляна Павлова каза: Тези инвеститори искат три неща, с които нашата държава не може да се съгласи. Първото е заемът да е с държавна гаранция, второто е те да посочат фирмата, която ще изпълнява. Ние сме членове на ЕС и трябва да има обществени поръчки. И третото - едва ли не те да кажат кой проект искат. Да, но ние имаме закон, който казва, че трябва да го обявим на открита процедура.

Партньорство с Реформаторския блок е възможно първо за свалянето на кабинета „Орешарски“ и за насрочване на дата за предсрочни избори. Какъв трябва да е мандатът на следващото правителство е рано да се обсъжда, заяви Павлова и припомни още, че сегашното Народно събрание трябва да подготви проекта за нова Конституция. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44