Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС обяви за недопустимо искането на президента за решението на парламента за Делян Пеевски

| обновено на 14.01.14 в 18:22
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за недопустимо искането на президента Росен Плевнелиев решението на парламента от 19-и юни, с което беше отменен изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, да бъде обявено за противоконституционно.

Решението е взето с гласовете на осем от съдиите. На особено мнение са били съдия - докладчикът Анастас Анастасов, бивш депутат от ГЕРБ, и още двама от колегите му.

Според малцинството искането на президента е допустимо, а решението на парламента е противоконституционно, защото няма посочено, а и съществуващо, законово основание Народното събрание да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил в нея.

Според мнозинството обаче искането на държавния глава е недопустимо.

Решението и особените мнения трябва да бъдат качени на сайта на Конституционния съд, но той не работи. 

По неофициална информация обратът е настъпил след тълкувателното решение  по казуса "Пеевски" от края на миналата година. Според него изборът за шеф на ДАНС не прекратява автоматично депутатските правомощюия на избрания.

Преди това мнозинството в Конституционния съд не видя несъвместимост в няколкодневното състояние на Делян Певски като избран и положил клетва агент номер едно и депутат от ДПС, въпреки че в това време той даде интервю от кабинета на директора на ДАНС и проведе работна среща с главния покурор.

Конституционалистът Георги Близнашки коментира, че покрай сагата "Делян Пеевски" Конституционният съд е нагазил в блатото до шия:

Това е поредната проява на правен нихилизъм, който господства в средите на управляащаята възхушка. Може само да се съжлава, че Конституционният съд беше въвлечен в цялата тази история и по същество дискредитиран, в крайна сметка, в това огромно желание да реши въпроса в полза на Делян Пеевски.

Днешното решение на Конституционния съд премахва всякакви пречки пред по-нататъшното участие на Пеевски в рабората на 42-то Народно събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44