Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Карлово спечели на първа инстанция дело за терен на бивша джамия

Снимка: БГНЕС

Община Карлово спечели на първа инстанция делото по предявен иск на Главното мюфтийство за собствеността на терен в центъра на града. Това е втори иск на мюсюлманското вероизповедание след случая с Куршун джамия, който предизвика обществено недоволство в края на миналата година.

Мюфтийството претендира за реституция на градинката, на която до 1969-а година е била Кармазъ джамия (Червената джамия), съборена заради градоустройствен план. В мотивите си магистратите са записали, че ищецът не е установил правото си на собственост върху имота, за който твърди, че е бил отнет без законово основание. Не са събрани доказателства теренът да е бил незаконно отнет след 9-и септември 1944-а година, поради което той не може да бъде реституиран по Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти, както иска мюфтийството. То е осъдено да плати 1680 лева съдебни разноски, направени по делото.

Решението на Районния съд в Карлово може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44