Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията "Алстом": Българското правосъдие отказва да защити интелектуалната ни собственост

Снимка: Венелина Попова

Българското правосъдие отказва да защити интелектуална собственост на френската компания "Алстом", използвана незаконно за строежа на сероочистващи инсталации на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това заявиха директорът по международни отношения Бертран Блез и отговарящият за екологичния бизнес на дружеството Гийом Жефроа.

Повод за реакцията на технологичния гигант е спорът му с китайско-италианския консорциум "Идреко-Инсигма", който през 2008-а година бе предпочетен пред френската фирма за изпълнител на проекта по изграждане на сероочистваща инсталация на ТЕЦ-а. По-късно компанията е установила, че китайската "Инсигма" всъщност използва технология на "Алстом", която й е била предоставена срещу заплащане на лицензионни права.

През 2005-а година китайците спират да си плащат таксите и договорът е прекратен. "Инсигма" обаче продължава да ползва ноу-хау на французите. Заради това през 2010-а година фирмата е осъдена от арбитражен съд да плати обезщетение от 25 милиона долара. През същата година Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ прави разследване. В резултат на това на ТЕЦ "Марица-изток 2" са спрени както безвъзмездната помощ по програма ИСПА за 36 милиона евро, така и кредитирането от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Проектът на стойност 86 милиона евро обаче продължава с пари на държавната топлоцентрала, въпреки че "Алстом" подава жалба и в българската Комисия за защита на конкуренцията. През 2011-а КЗК е глобила консорциума да плати 150 000 лева в полза на държавата заради откраднатата технология. Според френската компания обаче санкцията е несъизмерима със загубата на държавата на евросредства и тя обжалва пред Върховния административен съд.

На 21-ви януари тази година ще има ново заседание на тричленния състав на съда, който трябва да реши как да продължи случаят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44