Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромската фондация „Лозенец“ иска промяна на Закона за устройство на територията

роми бараки
Снимка: БГНЕС

Ромската фондация „Лозенец“ иска промяна на Закона за устройство на територията, която да даде възможност за узаконяване на незаконно построени къщи в гетата. Това може да стане с получаване на отстъпено право на строеж и удостоверения за търпимост на сградите. В община Мъглиж фондацията реализира проект „Застъпничеството-пряк път за решаване на жилищните проблеми на ромите".

Община Мъглиж е избрана заради големите ромски гета в селата, разширили се през годините от незаконно строителство. Проучването, направено след анкета в Мъглиж, Зимница, Дъбово, Тулово и Ветрен, е доказало съществуването на 482 къщи, построени без разрешение. От тях - масивни са 113, полумасивните - са 50, а останалите са паянтови сгради. Преди две години кметът на общината събори около 30 от паянтовите постройки в мъглижкото гето. По негово твърдение обаче бездомни роми в града сега нямало. И в Стара Загора в началото на пролетта предстои събарянето на 60 къщи в ромския квартал "Лозенец". Техните собственици настояват те да бъдат узаконени.

"Като ги узаконят, да си плащаме. Ние не искаме, ей тъй, надаром, колкото земя взимаме, да си я платим. Аз съм от бедно семейство, трима братя в една стая живее ли се?", питат местни роми.

Александър Крачолов, председател на фондация "Лозенец", заяви за Българското национално радио, че този проект е първият в страната, който идентифицира проблемите с незаконното строителство в гетата. Фондацията ще кандидатства пред "Отворено общество" в Будапеща за финансирането на проект и за ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44