Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Свободното движение на хора ще помогне на ЕС да запази конкурентоспособността си

Снимка: БГНЕС
Българският министър на външните работи заяви в Лондон, че свободното движение на хора ще помогне на Европейския съюз да запази своята конкурентоспособност. След като разговаря с председателите на комисиите по европейски въпроси в двете камари на британския парламент, Кристиан Вигенин взе участие и в паневропейска конференция на мозъчния тръст "Оупън юръп", посветена на реформите в ЕС. Българският министър изтъкна пред форума, че най-голямото предизвикателство пред обединена Европа е да остане конкурентоспособна в условията на глобална криза. Налагането на ограничения на общоевропейския пазар на труда няма да помогнe за това, аргументира се Вигенин. Тези думи бяха насочени и към британските му домакини, които се опитват да убедят Брюксел да промени основополагащия принцип за свободно придвижване на хора в ЕС, за да не могат новопристигнали имигранти от държави като България и Румъния да злоупотребяват със социалните системи в по-богатите страни-членки.

Вигенин ще повтори своите доводи против създаването на нови рестрикции на европейския трудов пазар по-късно днес и при срещите си с британския външен министър Уилям Хейг, с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, както и с представители на опозиционната Лейбъристка партия.

Неговата теза беше подкрепена тази седмица от статия в авторитетния вестник на британските делови среди. "Файненшъл таймс" твърди, че премиерът Дейвид Камерън е наредил да бъде отложено публикуването на доклад на вътрешното министерство, Хоум офис, за миграцията от ЕС. Причината е, че в документа няма достатъчно доказателства, които да оправдаят налагането на по-строги ограничения върху имигрантите, пише изданието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44