Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредни масови уволнения на полицаи бяха извършени в Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само за една нощ около 500 полицаи бяха отстранени от длъжност или разместени на други служби в системата на турските сили за сигурност със заповед на министъра на вътрешните работи Ефкан Ала. Уволнени бяха шестима директори от Главната дирекция за борба срещу нелегалния трафик и организираната престъпност в Анкара.

Това е поредната масова чистка в турската полиция след антикорупционния скандал от 17-и декември 2013-а година, който продължава да разтърсва турското правителство. Този път чистката засегна главно службите за борба срещу нелегалния трафик и организираната престъпност.

Уволнени бяха и тримата заместник-директори на Дирекцията по сигурността в Анкара, въпреки че те бяха назначени след антикорупционната операция.

Компютрите на полицията в Анкара блокираха от публикуването на информации и данни, свързани с уволненията и масовите размествания.

От началото на антикорупционното разследване, което турската полиция започна на миналия декември, над 2500 полицаи, включително висши отговорни служители, бяха уволнени или разместени на други служби. Поредната чистка в полицията идва след мащабната операция, която турските сили по сигурността предприеха във вторник срещу терористичната мрежа на "Ал Кайда" в Турция и срещу ислямистката хуманитарна фондация "Човешки права и свободи".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44