Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив беше отбелязана 136-ата годишнина от Освобождението на града от Османско робство

Снимка: БГНЕС

С тържествена церемония пред паметника на капитан Бураго, който на 16-и януари 1878-а година прогонва турските войски и спасява Пловдив от разрушение, беше отбелязана 136-ата годишнина от Освобождението на града от Османско робство.

Да почетат делото на освободителите пред паметника на капитан Бураго дойдоха членове на Комитет "Родолюбие" и много ученици от пловдивски училища. Владимир Балчев от Държавния архив припомни, че Пловдив е щял да има съдбата на Плевен:

Решението е било да се започне продължителна обсада, но след това е променено. Пловдив е трябвало да бъде разрушен, а турците да се установят в началото на Родопите и там да се укрепят.

Тези планове се объркват от действията на капитан Бураго, който с 63-ма драгуни изненадващо преминава Марица и навлиза в Пловдив. Помага му  въоръжена група българи - католици и гърци, сформирана да брани къщите от посегателствата на черкезите. Така турците, които мислят, че армията им е форсирала реката, се оттеглят и Освобождението е обявено.

Междувременно в Пловдивския исторически музей днес беше открита изложба с реликви от Руско-турската освободителна война. Експозицията представя оригинални гравюри, издания, снимки на български опълченци, колекция от наградни знаци и лични вещи на руски офицери.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44