Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 души са живели незаконно в центъра за бежанци в квартал "Овча купел"

| обновено на 16.01.14 в 18:18
Център за настаняване на бежанци в кв."Овча купел""
Снимка: БГНЕС

Проверка на Агенцията за бежанците и МВР установи около 100 души, които незаконно  обитават общежитието в столичния квартал "Овча купел".

Проверката е предприета по сигнал от други бежанци, че външни хора влизат вътре, нарушават реда и създават проблеми, съобщи председателят на агенцията Николай Чирпанлиев :

Когато са попълвали своите декларации за това, че могат да излязат на външни адреси, те абсолютно съзнателно са нарушили закона и са посочили несъществуващи адреси. Вторият много сериозен проблем е, че те са влизали в самия център с документи на бежанци, които са вътре, с което са нарушавали вътрешните правила и всъщност са извършвали измами. Незаконно пребиваващите са основно от африкански произход.

Чирпанлиев уточни, че нарушителите не са били разпознати от охранителите, заради трудната идентификация:

Охраната, по принцип, като види една снимка на един човек, изцяло изглеждащ доста тъмен, те не могат да го идентифицират ясно и точно. Може би това е един от проблемите. Второ - не могат да разчетат арабските имена. В това отношение аз съм разпоредил да се направят нови карти с баджове, снимките да бъдат по-голямоформатни и да бъдат изписани техните лични номера.

Нарушителите временно са превозени до центъра в Харманли, където най - вероятно, ще изчакат отказ на статут и ще бъдат репартирани в съответните държави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44