Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов случай на трихинелоза е засечен в Пловдив, няма заразени хора

Снимка: БГНЕС
Нов случай на заразено с трихинелоза  месо от диво прасе е установила Агенцията по храните в Пловдив. Месото е от глиган, отсрелян от ловци  от първомайското село Буково. Пробите са изпратени за изследване в лицензираната лаборатория на агенцията на 13 януари, а днес положителният резултат за наличие на трихинели в месото е потвърден и от Националната лаборатория.
 
Към момента няма заразени хора, тъй като месото е изпратено за изследване преди да е консумирано, уточни д-р Иван Шишков, временно изпълняващия длъжността директор на Агенцията по храните в Пловдив. Той уточни, че ловците са дошли за изследване на месото по своя инициатива след разгласените два случая от миналата седмица със заразено месо от района на Пирдоп и Бойково. По думите му Агенцията по храните е иззела всичкото налично месо от домовете на заразените 18 човека от Храбрино и Стамболийски - над 30 килограма.

Д-р Шишков  припомни че след 2010-а година  изследването в лицензирани лаборатории е задължително и неспазването на разпоредбите крие рискове. Според него прокуратурата в Пловдив, която се замосезира в началото на седмицата, ще трябва да проследи къде е направена пробата от месото на убитите глигани в Бойково и край Пирдоп и да открие кой в случая не си е свършил работата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44