Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин е получил уверения, че британските власти няма да предприемат дискриминационни мерки спрямо българи

Снимка: БГНЕС
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че по време на разговорите си в Лондон е получил уверения, че британските власти няма да предприемат дискриминационни мерки спрямо българи.

Вигенин пристигна в Обединеното кралство веднага след падането на трудовите ограничения за гражданите на България и Румъния. Несъстоялият се наплив от имигранти от двете страни, с който жълтата преса и антиевропейски настроени политици плашеха британците, създаде напрежение в отношенията между София и Лондон, което българският външен министър се опита да разсее. Вигенин изтъкна пред своите домакини необходимостта да бъде активизиран политическият диалог и да се наблегне на положителното в двустранните отношения.

По време преговорите беше уговорена и размяна на посещения, сред които е и предстоящата през март визита в Обединеното кралство на президента Росен Плевнелиев.

В замяна на проявената от София добра воля външният министър е получил уверения, че всякакви мерки на Лондон, които засягат българи, ще бъдат занапред съгласувани със София и срещу гражданите на страната няма да се проявява дискриминация:

В общото изявление, което договорихме с външния министър Хейг, изрично е записано, че се признава приносът на българите за развитието на Великобритания и че всякакви мерки, свързани със свободата на движение на работещи, няма да имат дискриминационен характер, а самата свобода на движение няма да бъде нарушена
, каза Кристиан Вигенин.

Това обаче съвсем не означава, че Великобритания се е отказала да лобира за промяна на законите на ЕС, за да ограничи достъпа на граждани от други страни - членки до социалната си система. Силните обществени настроения против имиграцията принуждават правителството на Дейвид Камерън да заема все по-твърди позиции по този въпрос с наближаването на изборите за Европейски парламент през тази пролет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44