Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики

В Антоново се провежда Ден на религиозната и етническа толерантност

Снимка: pravoslavieto.com

Православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики, покровител на лечителите и родоначалник на монашеството.

Според народната традиция на днешния ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата. Специално омесени за празника содени питки се раздават за здраве. Освен именниците празнуват и ковачи, железари, ножари и налбанти.

За 11-а поредна година в Антоново ще се проведе Ден на религиозната и етническа толерантност, който съвпада и с празника на града – Антоновден. Празникът ще започне с тържествен молебен за здраве и благопреуспяване, който ще бъде отслужен от православни духовници и районния мюфтия. Според кмета Танер Али един от най-важните проекти, който ще се осъществи през тази година, е в областта на земеделието:

Ние сме засели в края на миналата година 15 декара малини, като идеята е тази година да станат 50 декара. За тази година сме поръчали разсад за 40 декара сливова градина, като идеята е да станат 200 декара, имайки предвид, че имаме частна инвестиция, където е направена фабрика за сушене на плодове, особено на сини сливи от рода на стенлията. Чрез тези насаждения, които направихме само през 2014-а година, ще са ни необходими 200 души работна ръка за разкопаване, за насаждения и за всичко друго. Нашата идея е да създадем реални работни места и да ангажираме хората, на които полетата и нивите са близо до техните населени места.

В момента завършва изпълнение на проект за водоснабдяване на пет от най-големите села в община Антоново.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44