Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Вълкосел спряха децата си от училище в знак на протест срещу ниските изкупни цени на тютюна

Снимка: Дора Атанасова

Жителите на село Вълкосел, община Сатовча, спряха децата си от училище в знак на протест срещу ниските изкупни цени на тютюна и слабата активност на кампанията. Те излязоха на протест на главния път за Гоце Делчев, където и ще запалят бали с тютюн. 450 деца от гимназията в селото не отидоха днес на училище, защото родителите им нямат пари да ги издържат. Една трета от тютюна в община Сатовча се произвежда във Вълкосел, а към момента не е изкупен нито килограм, каза председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча Арбен Мименов:

Спонтанно хората решиха от 10 часа на пътя за Гоце Делчев, в селото палят тютюн, спират децата от гимназията да не учат за неопределено време.

С проблемите на тютюнопроизводителите от два дни лично се е ангажирал премиерът Пламен Орешарски. Ако няма развитие и нормална кампания с реални изкупни цени, в понеделник започва общонационален протест, каза Мименов. Той очаква в рамките на една седмица да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията, която се самосезира за наличие на картелно споразумение между фирмите.

Преди 4-5 дни получих писмо от Kомисията за защита на конкуренцията като председател на този съюз да дадем отговор на около 10-15 точки, сроковоте са много кратки за произнасяне. Мисля, че до една седмица или десет дена. Ако действително фирмите, както е тенденцията, откажат да го изкупят този тютюн с различни маневри, тогава какво правим? Какво ще бъде спасението, има ли кой да го купи, на каква цена? Къде ще бъде продаден? Не виждам никакви компенсаторни механизми, това е истината, фирмите трябва да си изпълнят ангажимента към тютюнопроизводителите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44