Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия обяви нови мерки за повишаване на трудовата мобилност

Мрежата "Европейски услуги за заетост"; EURES
Снимка: EURES

Европейската комисия обяви нови мерки за повишаване на трудовата мобилност в Евросъюза. Те засягат общоевропейския интернет портал EURES, който дава възможност за търсене на вакантни места, както и на работници и служители в целия Европейски съюз.

Порталът съществува от 20 години и благодарение на него около 150 хиляди души годишно намират работа в друга страна. Амбициите на комисията са да увеличи този брой, съобщи комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор: Първата ни цел е да гарантираме, че чрез EURES хората, които търсят работа, ще имат информация за максимален брой вакантни места в цяла Европа, а работодателите ще имат достъп до максимален брой автобиографии.

За целта в EURES вече ще се публикуват и обяви, които досега са били достъпни само на местно и регионално ниво. Службите по заетостта, със съгласието на търсещите работа, ще въвеждат данните им в общоевропейския интернет портал, като той ще бъде достъпен и за частните агенции за набиране на персонал. Ще се подобрят и механизмите за автоматично свързване на вакантните места с въведените в системата автобиографии.

Ласло Андор съобщи, че през последните години Великобритания е била сред страните, който най-активно са ползвали този интернет портал, и благодарение на него са намерили работници и служители, които допринасят за икономиката и социалната им система.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44