Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не смята да приспособява третия енергиен пакет към междуправителствените споразумения за "Южен поток"

Гюнтер Йотингер
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия не смята да приспособява третия енергиен пакет към междуправителствените споразумения за "Южен поток", сключени между Русия и 6 страни от Евросъюза. Това съобщиха за БНР от екипа на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, след като днес в Москва той и руският енергиен министър Александър Новак решиха да създадат специална работна група за „Южен поток”.

Работната група ще обсъжда всички открити въпроси от правно и техническо естество, като в този кръг попадат не само междуправителствените споразумения  между Русия и 6 страни от Евросъюза, но и тръжните процедури за изграждането на газопровода, оценките за въздействието му върху околната среда и разпоредбите на 3-ия енергиен пакет, съобщиха от Европейската комисия.

Оттам засега не дават подробности за нивото и състава на работната група и не коментират доколко руската страна е склонна да преговаря за „Южен поток”. Подчертават обаче, че вътрешната координация със страните, сключили междуправителствени споразумения с Русия, ще продължи, както и че Еврокомисията остава на категоричната си позиция, че тези споразумения противоречат на европейското законодателство, и трябва да се преработят.

От екипа на комисар Гюнтер Йотингер подчертаха още, че за Европейската комисия няма опция за приспособяване на 3-тия енергиен пакет към междуправителствените споразумения – каквато идея лансира в началото на седмицата руският посланик в Европейския съюз. Третият енергиен пакет е много важен за нас, той няма нито да се променя, нито да се предоговаря, обявиха от екипа на комисаря по енергетиката след днешните му разговори в Москва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44