Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Атанасовден зимата започва да си отива

Българската православна църква почита паметта на Свети Атанасий Велики. Според народните вярвания Свети Атанасий е властелин на снеговете и ледовете. Смята се, че от този ден нататък зимата започва да си отива.

Свети Атанасий е оглавявал една от петте най-древни църкви, тази в Александрия, Египет, но драматичната му съдба го довежда  в днешните български земи. Почти неизвестен факт е, че той е бил в Сердика, днешна София, като участник в поместния сердикийски събор. Този важен за християнството висш църковен форум е свикан през 343-та година, за да осъди последователите на арианското учение. Един от изявените противници на тази ерес е Атанасий, който още като млад дякон ревностно отстоява чистотата на вярата.

Две съвременни икони на светеца, поставени в старинната църква "Света София" в столицата са знак за някогашното молитвено присъствие на великия духовник в този храм, под чиито сводове са отеквали неговите мъдри напътствия към жителите на Сердика, отразени в многобройните му послания до християнския свят, останали безсмъртни като името му.

Храм "Свети Атанасий" във Варна отбелязва своя храмов празник. Божествената света литургия отслужиха свещенослужителите от храма в съслужение със свещеници от Варненска и Великопреславска епархия, както и от други епархии в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44