Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновски ножар прави копия на оръжия на Левски

Кирил Димитров
Снимка: Катя Чорова

Свети Атанасий, който православната църква почита днес, е покровител на ножарите. Във Велико Търново, на прочутата Самоводска чаршия, улицата на старите занаяти, работи младият ножар Кирил Димитров, който е известен с това, че създава копия на камата и сабята на Васил Левски. 

28-годишният майстор е наследил занаята и работилницата от дядо си Кирил Тенджерков, работил на Самоводската чаршия повече от 20 години.

Запазената марка на  работилницата на дядо ми са камата и сабята на Васил Левски и ги правя по образеца на дядо ми. Сабята на Васил Левски се прави, дръжката от биволски рог, стоманата неръждаема, с голяма хубава кожена кания, с пискюли, с халки за колана да може да се закача. Камата си върви комплект и тя също с кожена кания, а също и кутия с дърворезба. Нашите не са сто процента като оригинала, нашите са просто ювелирна изработка на това, което е притежавал Левски.

Над 30 вида ножове, реплики на исторически хладни оръжия и японски мечове прави още младият майстор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44