Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светият синод провежда избора на нов Неврокопски митрополит

Снимка: БГНЕС

Днес се провежда изборът на нов Неврокопски митрополит. Това ще е третият нов митрополит, който влиза в Светия Синод, след като преди година патриарх Неофит беше избран за Глава на Българската православна църква. Каноничният избор ще се проведе в Синодалния параклис "Свети цар Борис-Михаил Покръстител". След светата литургия, която ще бъде отслужена в Синодалния параклис, патриарх Неофит ще се обърне с кратко слово към митрополитите и изборът ще започне.

Първи гласът си ще даде патриарх Неофит, а след него и останалите архиереи по старшинство ще влизат в Свeтия Олтар на параклиса и върху разтворено Свето Евангелие, намиращо се на Светия Престол, собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи – Серафим или Григорий, избрани от епархийските избиратели в Гоце Делчев миналата неделя.

Докато тече изборът в Синодалната плата, двамата епископи ще участват молитвено в провеждащата се Света литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски”. Веднага след края на избора патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора.

Двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала. Негово Светейшество ще информира официално избрания епископ за избора и с кратко слово ще го приветства с новото му служение. Новоизбраният митрополит ще отговори с кратко слово.

Новоизбраният Неврокопски митрополит ще бъде въдворен на своята митрополитска катедра на 20-и януари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44