Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще обяви позицията си по евродоклада веднага след публикуването му в сряда

Снимка: БГНЕС

Кабинетът на Пламен Орешарски ще обяви позицията си по мониторинговия доклад на Еврокомисията веднага след публикуването му в сряда. Това каза първият ни дипломат Кристиан Вигенин, който участва на среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Вигенин отказа да коментира предварително съдържанието на доклада по правосъдие и вътрешни работи, като само потвърди, че оповестяването му се очаква в сряда:

Нека да видим в сряда какъв ще бъде текстът на доклада, какви ще бъдат препоръките и съм сигурен, че непосредствено след Министерски съвет, ако дотогава вече е публикуван официално, премиерът или може би двамата вицепремиери Златанова и Йовчев ще говорят по-конкретно за нашата оценка пък за това какво предстои след това.

Външният министър уточни, че не е бил разбран правилно по отношение на позицията му за присъединяването на България в Шенген и той не си е поставял за цел 2018-а година:

Очаквам решение за Шенген да бъде взето до края на тази година. Това означава, че ако решението се вземе през 2014-а, евентуално 2015-а можем да влезем с въздушните граници. До две години, разбирайте 2017-а при това положение, със сухопътните.

Вигенин повтори личното си мнение, че е логично мониторингът да отпадне и България да бъде допусната в Шенгенското пространство, преди да поеме ротационното председателство на Съюза след четири години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44