Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

newspapers

ООН отстъпи на искането за неучастието на Иран на конференцията Женева - 2 като отвори пътя за мирни преговори за Сирия, пише  Вашингтон Пост. Според вестника пазарлъците кой да участва в разговорите и какви да са условията са засенчили и без това скромните очаквания за срещата.

По темата Ню Йорк Таймс отбелязва, че  споровете около участниците са подходяща прелюдия към предстоящите разговори между воюващите страни.За тях дори най-оптимистично настроените американски дипломати прогнозират,че ще бъдат продължителни и изтощителни, отбелязва изданието.

В навечерието на  мирната конференция Гардиън и Си Ен Ен публикуваха на сайтовете си доклад, в който трима бивши международни прокурори обвиняват режима - цитирам- в убийства в индустриален мащаб. Докладът се базира на свидетелства и фотографии, предоставени от анонимен дезертьор - служебен фотограф от сирийската военна полиция. Снимките, на които според медиите има доказателства за убийствата на 11 000 затворници между март 2011 и август 2013 г., са били изнесени на флашка.

Сирийският президент Башар Асад е съфинансирал и си е сътрудничил с Ал-Кайда в сложна двойна игра, съобщава Дейли Телеграф.  Финансирнето на групировките Ан-Нусра и Ислямска държава в Ирак и Леванта е ставало чрез продажба на петрол и газ от находища под техен контрол, както и с посредничеството на режима. Властите са освободили затворници екстремисти, за да подсилят джихадистите и да бъде убеден Западът че бунтът е подкрепян от крайни ислямисти, съобщава изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44