Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът върна обвинителния акт за костинбродските бюлетини

| обновено на 21.01.14 в 15:27
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд обяви мотивите, с които е върнал на прокуратурата делото за т.нар. "констинбродски бюлетини". Не е ясно какво точно престъпление е извършил единственият подсъдим -  бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков

Прокуратурата вкара делото в съда с необичайно бързо за стандарта й темпо. Редуцирането на виновните за скандала, взривил в деня за размисъл преди предсрочните парламентарни избори, единствено до Желязков, провокира много въпроси заради подозрението, че с близо 400-те хиляди готови за експедиция бюлетини е трябвало да бъде подменен вотът.

След пресконференция с елемент на риалити шоу и предложение за промени в изборното законодателство, държавното обвинение записа в обвинителния  си акт, че "Росен Желязков не е изпълнил служебните си задължения като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на договора с костинбродската печатница "Мултипринт". Това е станало повод за създаване на обществени нагласи,  довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес."

Според съдия Анна Захариева, която е върнала обвинителния акт за поправка още на 16-и януари, прокуратурата не е описала в какво се изразява неизпълнението на служебните задължения от страна на Желязков, не е ясна целта, която той е преследвал, нито пък каква е била неговата облага от надтиражните бюлетини.

Очакването е до края на работния ден от прокуратурата да обявят ще протестират ли разпореждането на СГС пред Софийския апелативен със, или ще конкретизират обвинителния акт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44