Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров нарече "грешка" отмяната на поканата към Иран за участие в конференцията за Сирия

Снимка: Васко Михайлов

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "грешка" отмяната на поканата на Иран да участва в международната мирна конференция за Сирия в Швейцария. Подобни манипулации няма да подпомогнат усилията за гарантиране на единство в мюсюлманския свят, включително в борбата срещу тероризма, отбеляза той:

Лавров припомни, че както Русия, така и САЩ са на мнение, че Иран може да изиграе важна роля за уреждането на сирийския конфликт, затова Техеран беше поканен за срещата Женева-2. В тази връзка, Лавров припомни, че Националната опозиционна коалиция на Сирия е имала и друго искане, освен да не бъде канен Иран на срещата в Женева, а именно като предварително условие за провеждането на форума да бъде взето решение за смяна на режима в Дамаск. Според Лавров, това е неприемливо, тъй като целта на конференцията е да започне пряк диалог между сирийските страни и те да се договорят за бъдещето на Сирия. За Русия задача номер едно е да бъде спряно насилието, изтъкна Лавров, относно съобщенията, че Русия е започнала масиран износ на оръжие за режима на Башар Асад. Лавров посочи, че Москва не доставя нищо, което е забранено от международните договори и нищо, което да дестабилизира обстановката в региона. Коментирайки насилието в Киев през последните дни, руският външен министър посочи, че проблемите в Украйна трябва да се решават без външна намеса, но не изключи посредничеството на Москва, ако Киев отправи подобно искане.

Руският външен министър коментира и българо-руските отношения като заяви, че Москва остава отворена за най дълбоко партньорство между двете страни. "Южен поток" сега е един от приоритетите, но ние нищо не възнамеряваме да натрапваме като решение. Това безусловно е право на българското правителство, което взема решенията си, съобразно интересите на своята страна, посочи Сергей Лавров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44