Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близки и приятели се простиха с големия историк Дойно Дойнов

Снимка: БГНЕС

Близки, приятели и колеги се простиха с един от най-големите български историци - професор Дойно Дойнов, който почина в събота. Той посвети голяма част от живота си на изучаване на живота и делото на Апостола на Свободата Васил Левски.

Като председател на общобългарския комитет "Васил Левски" професор Дойнов се превърна в обединителна фигура, която даваше сили, енергии и идеи да пази делото на Апостола. Една от ученичките и последовател на делото на професор Дойнов, професор Нина Дюлгерова сподели: Гордея се, че през целия си живот успях да се уча, както от слабостите му, така и от достойнствата му и остави за всички, за нас едно богатство, едни идеи.

Професор Дойнов се превърна в истински Апостол на събиране, издаване и разпространение на важни документи от българското минало, с които се опитваше да възпитава бъдещите поколения в преклонение пред българската памет и подвига на българските възрожденци и патриоти, припомни историкът акад. Константин Косев: С неговата загуба, губим един велик българин.

Ботьо Ботев, един от радетелите за съхраняване на българската история и председател на фондация "Христо Ботев" също почете паметта на големия учен и родолюбец. 20 години имахме съвместни прояви в двете патриотични организации. Много ще ми липсва.

Министърът на културата Петър Стоянович, който е и потомък на бележити личности от Българското възраждане, също изказа своите съболезнования. Това, което той оставя като историк, като колега, е много повече от всичко онова, с което днес се прощаваме. С този светъл спомен ще живея много повече, отколкото с мъката на днешното прощаване с него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44