Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Русия целта на "Женева - 2" е да се спре насилието в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Русия  главната цел на международната конференция за Сирия "Жeнева-2" е да бъде спряно насилието и да започне диалог за решаване на конфликта. Това заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

Руският външен министър нарече "грешка" оттеглянето на поканата към Иран да участва в международната мирна конференция за Сирия в Швейцария. На всички етапи от нашата съвместна работа със САЩ по подготовката на конференцията държавният секретар Джон Кери публично признаваше, че Иран може да изиграе важна роля в търсенето на общоприемливи пътища за решаване на сирийската криза. Всички външни играчи, които имат реално влияние на ситуацията в Сирия, трябва да участват в конференцията, посочи Лавров.

Той коментира още, че основната цел на утрешната среща в Швейцария е да започне пряк диалог между страните в сирийския конфликт без предварителни условия и вече те да се договорят за бъдещето на Сирия. Относно обвиненията, че Русия е започнала засилен износ на оръжие за режима в Дамаск, Лавров посочи, че Москва не доставя нищо, което е забранено от международните договори и нищо, което да дестабилизира обстановката в региона.

Руският външен министър коментира и българско-руските отношения, като заяви, че Москва остава отворена за най-дълбоко партньорство между двете страни. Сега "Южен поток" е един от нашите приоритети, но ние нищо не възнамеряваме да натрапваме като решение. Това безусловно е право на българското правителство, което взема решенията си, съобразно интересите на своята страна, посочи Сергей Лавров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44