Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църковният клир и много вярващи почетоха именния ден на патриарх Неофит

Снимка: БГНЕС
На празничното богослужение днес в столичния митрополитски катедрален храм "Св. Неделя" присъстваха митрополити, епископи, свещеници и църковни служители, както и много миряни, дошли да поднесат цветя на Негово светейшество патриарх Неофит.  Днес Българската православна църква почита паметта на Св. мъченик Неофит, който е небесен закрилник на патриарх Неофит, както и на Св. Максим Изповедник, който беше преди  това небесен покровител на починалия в края на 2012-а г. патриарх Максим. 

В словото си, от името на Светия синод, Сливенския митрополит Йоаникий подчерта сложното време, в което патриарх Неофит е поел духовните дела на Българската православна църква и допълни:  От самото Ви встъпване в патриаршеско служение, Вашето преосвещителстване беше белязано от протести, народни недоволства, противопоставяне, безизходица, тежки изпитания. От Вас като първоерарх на БПЦ се очакваше да посочите верния път, да вдъхвате надеждата у хората, да припомняте изконните човешки ценности и да посочите на загубените смисъл и чест на нашите усилия за живот.

От своя страна патриарх Неофит припомни и делото на своя предшественик патриарх Максим и каза: Свети апостол Павел ни съветва: помнете вашите наставници, които са ни проповядвали словото Божие и като имате пред себе си свършека на техния живот, подражавайте на вярата им.

Премиерът Пламен Орешарски също изпрати поздравителен адрес по случай имения ден на патриарх Неофит.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44