Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще оказва експертна помощ на Черна гора в преговорите с Еврокомисията

Снимка: БГНЕС

България ще оказва експертна помощ на Черна гора в преговорите с Еврокомисията по  правосъдие и вътрешен ред. Това стана ясно след подписания в Подгорица меморандум за сътрудничество.

Обмяна на административен опит  и консултации с български експерти, участвали в преговорния процес в Брюксел  по темата "Борба с корупция и организирана престъпност" ще е от полза за най-напредналата балканска кандидатка за членство, стана ясно от думите на черногорския вицепремиер и външен министър Игор Лукшич. Българският опит е от особен интерес за нас, тъй като се присъединихте преди седем години и преговорният процес на страната ви е скорошен.

С какво можем да допринесем за успеха на черногорците обясни министър Кристиaн Вигенин: Независимо от критиките към процеса на реформи в България, по тези теми ние сме, разбира се, много по-напред в този процес. Черна гора остава единствената страна по средиземноморската линия на Европа, която не е част от НАТО и ние смятаме, че това е важен елемент и от бъдещото развитие на НАТО.

Вицепремиерът Лукшич обаче беше по-сдържан в очакванията си за срещата на НАТО през септември и заяви, че първо трябва да се изпълнят реформите в сферата на сигурността, които са важни и за Европа, а после да се спечели обществената подкрепа в страната. Според социологически проучвания общественото мнение в Черна гора подкрепя членството в ЕС, но все още е разделено относно присъединяването към северноатлантическия военен алианс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44