Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски журналист подаде жалба за дискриминация на имигрантите от България и Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият разследващ репортер на Би Би Си Джон Данциг, добре познат във Великобритания със статиите си за човешките права и Европейския съюз, публикува в блога си 13 причини, поради които е недоволен от статия на "Дейли мейл" за България и Румъния. (http://eu-rope.ideasoneurope.eu/)

Тя излезе ден преди падането на трудовите ограничения за гражданите на двете страни на първи януари и създава впечатлението, че Островът ще бъде залят от имигранти.

Данциг се е свързал с Алина Матис от румънския всекидневник "Гъндул", с която опровергават едно по едно твърденията на британския таблоид.

Бюджетната авиолиния "Уиз еър" например отрича казаното от "Дейли мейл", че заради нараснало търсене е удвоила полетите си от София за Лондон. Двамата жулналисти са говорили и с български, и с румънски автобусни компании и агенции за работа. Те са цитирани от жълтия вестник да казват, че рейсовете за Обединеното кралство са претъпкани, а бъдещите имигранти са обучавани как да живеят на гърба на британската социална система. Но фирмите твърдят, че от "Дейли мейл" изобщо не са ги търсили.  

Джон Данциг пише в блога си, че е сезирал Комисията за оплаквания от пресата за това, че таблоидът е публикувал заблуждаваща информация, както и твърдения, които са дискриминационни спрямо граждани на други държави.  

Регулаторният орган не може да налага глоби, но решенията му имат тежест във вестникарските среди, тъй като е ръководен от представители на големите британски издатели. Тези, които нарушават приетия от повечето издания етичен кодекс, са принудени да публикуват извинения, а редакторите им понякога могат да бъдат уволнени от своя работодател.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44