Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска проверка за умишлено източване на фирма "Ремотекс"

Снимка: БГНЕС

Структурата на КНСБ във фирмата за ремонт на тежка минна техника "Ремотекс" в Раднево настоява за проверка има ли умишлено източване на дружеството от неговия собственик Сабин Спахиев. В специална деклрация до президента, премиера и министъра на икономиката от синдиката посочват четири фирми, в които Спахиев има дялово участие и за които се смята, че са свързани с "Ремотекс".

Протестиращите работници очакват отговор до 30 януари как ще бъде решен тежкия социален конфликт във фирмата. Те са в платен престой от 21-ви октомври, а заплати не са получавали от февруари до декември 2013-а година. Не са взимали и аванс за януари.

Бойка Боева – лидер на КСНБ в община Раднево, заяви, че в края на миналата година в Бюрото по труда е подадено уведомление от собственика за масово уволнение. Той е използвал тази възможност и преди, но не е освобождавал работници. Сегашното важи от януари до май тази година. Според синдикатите обаче не са спазени изисквания на Кодекса на труда за консултации с тях и за предлагане на обезщетение. От Инспекцията по труда в началото на тази година са наложили наказателно постановление на дружеството заради неизплатените заплати. Понеже това се е случавало и друг път, сега размерът на санкцията е най-висок - 30 хиляди лева.

Предишните наказателни постановления се обжалват пред съда. За 2013-а година собствениците на "Ремотекс" са внесли в хазната едва 3000 лева глоби. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44