Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запорираха сметките на болницата в Петрич заради дългове

Снимка: БГНЕС

Сметките на болницата в Петрич бяха запорирани заради неразплатени задължения за над 2 милиона лева към фирми доставчици на лекарства и консумативи. Четирима лекари и осем медицински сестри депозираха предизвестия за напускане, защото не са получили заплатите си от ноември.

Сериозните дългове са натрупани през последните пет години. Към две от фирмите доставчици доскоро не е имало никакви разплащания, което ги принуждава да блокират сметките на болницата. През декември миналата година са погасени задължения за над един милион и сметките са отблокирани. За резултата към момента от преговорите с фирмите разказва управителят на болницата доктор Борис Киров:

На едната фирма дължим още 390 хиляди, повече нищо ,тъй като опрощават наказателните лихви. На другата сме изплатили главницата и остават наказателните лихви, около 400 хиляди лева, които до 30-и ние ще водим преговори и тогава ще стане ясно какво опрощение ще има.

Според Киров предстои Общинският съвет да гласува нова финансова инжекция от местния бюджет към болницата:

Ние всички в болницата очакваме такова решение. Вчера имах и среща с кмета. Той ни дава уверение в неговата подкрепа.

Директорът обаче посочи, че  проблемът със задържането на специалистите остава отворен.

За диализните сестри то е от онзи ден предизвестието с мотива, че като си получат заплатите, нямат претенции. При детските лекарки е малко по-различно, но водим преговори и вчера сме говорили с тях. Утре пак предстоят разговори. Правим всичко възможно да се измъкнем от кризата.

Предизвестието за напускането на четиримата лекари от детско отделение изтича тази неделя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44